Helyi közélet

2018.07.05. 13:25

Szívmelengetés a jégtömbben: lehullt a lepel a díjazottakról

Nyíregyháza - Kihirdették a Nyíregyházi Állatpark jégkorszaki interaktív állatbemutató építészeti tervpályázatának eredményét.

Nyíregyháza - Kihirdették a Nyíregyházi Állatpark jégkorszaki interaktív állatbemutató építészeti tervpályázatának eredményét.

Ritka, mint a fehér holló, hogy sajtótájékoztatónak ad otthont a városháza tágas, impozáns Krúdy-terme. Ezúttal viszont a helyiség kapacitása indokolta, hogy ne szűk helyen hulljon le a lepel a különleges építészeti tervpályázat eredményéről. Bárki mustrálhatta az összes pályamunkát, köztük kiemelten a zsűri által legjobbnak vélt alkotásokat. A nyíregyházi önkormányzat a Modern Városok Program keretében nyert közel 3 milliárd forintot arra, hogy a folyamatosan fejlődő állatpark jégkorszaki interaktív állatbemutatóval gazdagodjon. Erre írtak ki pályázatot, amire tizenkét pályamű érkezett, a bíráló bizottság alaposan átböngészte azokat, majd a környezetrendezés, az építészet, a megvalósíthatóság és a közlekedés szempontrendszere után hirdették ki a végeredményt csütörtökön.

– Részt vettem már néhány tervpályázat zsűrizésében, ez a mostani is érdekes volt – jelentette ki Veres István városi főépítész. – A szokatlanságát az állatparki környezet különlegessége adta. Az alkotók arra törekedtek, hogy a látogatók élvezetét szolgálják a pályamunkák. Hosszas tanakodás után döntöttünk a díjazottakról, végül megosztott első helyet hirdettünk ki. A Gav-Art Stúdió Kft. pályázata egy olyan jégtömböt szimbolizál, abban található az ikonikus megjelenésű jégkorszaki élmény. A DEKON Kft. munkája a feltárási útvonal következetes, lineáris, dinamikus megfogalmazásával tűnt ki a mezőnyből.

Miközben a ZooSuli „hallgatói” ezekben a napokban javában pallérozódnak a Nyíregyházi Állatpark színes környezetében, addig Gajdos László igazgató a városházi bizonyítványosztásnál elmondta:

– Érdekes, hasznos, tanulságos volt ez a tervpályázat. Minél több ötletet szerettünk volna meríteni. Azzal, hogy most kihirdettük a díjazottakat, nem az a helyzet állt elő, hogy az első helyezettek munkái valósulnak meg. A város tárgyalásokat kezdeményez, és figyelembe veszi az összes beépíthető javaslatot. Fontos a praktikum, a fenntarthatóság és az, hogy mennyire alkalmas az állattartásra. Nem árulok el titkot azzal, hogy volt olyan pályamunka, ami tetszetősnek tűnt esztétikailag, viszont zoológiai szempontból nem felelt meg a kritériumoknak. Nekem a Gav-Art Stúdió Kft. attraktív pályázata tetszett a legjobban.

A jégkorszakot megelevenítő állatbemutató előreláthatólag 2020-ban készül el. Az Európában is egyedülálló látványosság időutazásra invitál: mintegy húszezer évvel ezelőtti korba kalauzolja a látogatókat. Bár jeges élménynek ígérkezik, bárkinek melegen ajánlják majd.

A mértékadó meglátása

– A Magyar Építészeti Kamara szempontjából is kiemelt jelentősége van annak a nyíregyházi önkormányzat által kiírt építészeti pályázatnak. Noha erőteljesen leterhelt a tervezői piac, ennek ellenére érkeztek nívós pályamunkák. A zsűriben lévő építészetek véleménye mellett sokat nyomott a latba a mértékadó Gajdos László meglátása is. Sikeresnek ítélem meg az állatparki tervpályázatot – nyugtázta Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építészeti Kamara elnöke.

Végeredmény

A bíráló bizottság 4-4 millió forintos megosztott első díjat adott a Gav-Art Stúdió Kft.-nek (Gáva Attila) és a DEKON-Kft.-nak (Horváth Sándor). Második díjat nem adtak ki, 2 millió forintos harmadik díjjal illették az Építész Stúdió Kft.-t (Félix Zsolt). Másfél millió forintos „kiemelt megvételben” részesült a B5 Építészstúdió Kft. (Balázs Tibor), míg egymillió forintos „rangsorolás nélküli megvételű” minősítést kapott a budapesti Tarka Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában