Helyi közélet

2018.07.25. 17:17

Tájak, házak, virágok is kerültek a festővásznakra

Tiszalök - Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a napokban Tiszalökön a Csontváry Nemzetközi Alkotótábort.

Tiszalök - Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a napokban Tiszalökön a Csontváry Nemzetközi Alkotótábort.

A hosszú évek hagyományának köszönhetően kiforrta magát a rendezvény, és egy színvonalas alkotóközösséget hozott létre. Az ország szinte minden részéből, Veszprémtől Kecskemétig, Verőcétől Gávavencsellőig érkeztek alkotók az idei rendezvényre. A kárpátaljai Szolyva és az erdélyi Marosvásárhely, valamint a partiumi Szatmárnémeti is képviseltette magát.

Mester és tanítványa

– A tíznapos szakmai munkát Gebora István, a tábor művészeti vezetője fogta össze. Az ő javaslatára és ismerőseire hagyatkozva küldtük el a meghívókat a régi és új barátainknak. Az első napi ismerkedés és tábornyitás után csodálatos dolgokat műveltek ecsetjeikkel a vendégeink. Hamarosan egyaránt vászonra kerültek tájak, házak, virágok és portrék – tájékoztatta lapunkat a tábor két lelkes főszervezője, Tölgyesi Attiláné és Zrinszki István.

– Elfogadta meghívásunkat Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, míg Gömze Sándor polgármester és Fedor László alpolgármester többször is meglátogatta a tábor lakóit, és figyelemmel kísérték a művészi alkotófolyamatokat. Újdonság volt a tábor életében, ugyanakkor egy régi vágyunk vált valóra Jeneiné Gaál Mária tanárnő és a művészeti vezető gondolataival.

– A mentorprogram keretében a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül néhány festészetet kedvelő diák a művész vendégeink szakmai irányítása mellett belekóstolhatott a tábor és a művészélet rejtelmeibe. Csodálatos eredményeket produkáltak ezek az aranyos, ügyes fiatalok. A munkáikból Mester és tanítványa címmel kiállítást tervezünk a városi galériában. A záró tárlaton minden alkotó bemutatta az itt készült műveit és a városnak adományozott ajándékokat. Szeptember 15-én Verőcére kaptunk meghívást, ahol a tiszalöki alkotótábor képeit mutathatjuk be.

Önzetlen támogatók

A tábor zárásakor nagy szeretettel és köszönettel szóltak az eltelt 10 napról az elbúcsúzó vendégek. Mint elmondták, a távolság ellenére eljönnek legközelebb is, mert a Tisza és környéke, valamint az itt élő emberek nagy hatással voltak rájuk. Köszönték a nagyszerű ellátást, a figyelmességet, amivel körülvették őket a szervezők.

– A vendéglátás színvonalát csak támogatók segítségével érhettük el. Nagy köszönet jár azoknak a vállalkozásoknak és magánembereknek, akik önzetlenül adtak támogatást a sikeres rendezéshez.

– Nagy tervünk, hogy jövőre a jubileumi, XX. alkotótáborba egy napra meghívjuk mindazokat, akik eddig az alkotóközösségünk tagjai voltak – tette hozzá befejezésül Tölgyesi Attiláné és Zrinszki István.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában