Helyi közélet

2018.07.26. 13:05

Tavasszal horgászható, de nyáron…!

Berkesz, Kemecse, Nyírbogdány - A Lónyay-csatorna közelében élő horgászok aggódnak a víz élővilágának pusztulása miatt.

Berkesz, Kemecse, Nyírbogdány - A Lónyay-csatorna közelében élő horgászok aggódnak a víz élővilágának pusztulása miatt.

A Lónyay-főcsatorna vizéért, s a benne lévő élővilágért aggódnak azok a horgászok, akik levelükkel keresték meg szerkesztőségünket.

Évről évre visszatérő gond

Többek között a következőket írják a horgászok:

„Érvényes területi engedéllyel rendelkező horgászok vagyunk 5-6 faluból, közel 200 horgász, Berkesztől Kótajig. Tavasszal van víz, talán hal is a Lónyay-főcsatornában, azonban több éven át a legmelegebb hónapokban leengedik a vizet a halastavakba. Ezért a csatornában kevés víz marad, és nagy pusztulás van az élővilágban, pusztulnak a halak, a kagylók, a teknősbékák.”

A horgászok problémáját felvetettük Radóczi Jánosnak, a Tisza-Rétközi Horgászegyesület elnökének, ugyanis ez a civil szervezet rendelkezik a csatorna halgazdálkodási jogával.

– Jól ismerem a problémát, hiszen évről évre visszatérő gond. A Lónyay-főcsatorna a nyírségi főfolyások vizét gyűjti össze, s viszi be a Tiszába. Ebben a befogadó csatornában akkor van víz, amikor a főfolyásoknak van hozamuk. Tavasszal szokott lenni, utána nincs, elfogy – magyarázta a szakember érdeklődésünkre.

Rajta van a jegyen is

– Érdekes felvetés, hogy azért nincs benne víz, mert beleengedik a halastóba. Az említett halastó szintén az én hatáskörömben működik. Tavasszal feltöltjük, s utána a víz tovább folyhatna a Lónyay-csatornában, ha volna. De nincs. Mert ha nincs csapadék, ha nincs mit összegyűjteni a nyírségi területről, akkor nincs a Lónyayban víz.

– Mi azért adunk 2500 forintért területi engedélyt a Lónyay-csatornára, hogy tavasszal leülhessenek oda az emberek horgászni. Ráírtuk a jegyre is, jól tudja mindenki, hiszen így van már legalább 15 éve, hogy május végétől, június elejétől már nincs benne víz, csupán egy kis pangó víz, begazosodva, ami most is látható. Sajnos, esőt nem tudok fakasztani.

– Visszatérve a halastóra: logikátlan, amit a horgászok állítanak, hiszen a tó tavaszi feltöltése után a csatornában lévő víz továbbfolyik a Tiszába, az nem áll meg akkor sem, ha nem töltjük fel a tavat, vagyis most sem állna rendelkezésre. Hadd jegyezzem meg, hogy a tavak feltöltése teljesen szabályosan történik, s ezek a tavak nem is mostanában készültek, hanem még 1962-ben.

Sokat csökkent a talajvíz

– Ha volna jelentős mennyiségű halpusztulás a csatornában, akkor azt nekünk jelentenünk kellene a halászati hatóságnak, de eddig nem kaptam jelzést tömeges halpusztulásról senkitől sem. A szakemberek el tudják mondani, hogy az utolsó évtizedben több mint másfél métert csökkent a talajvíz. Sajnos, a Lónyayban csupán a nagyon hirtelen jött csapadék és a hólé jelenik meg, utána nincs hozama a csatornának.

– A kemecsei halastónál egyébként építettünk a Lónyayra egy kis duzzasztót. Ott még ráadásul a vízhozamot meg is fogjuk, hogy az onnan felfelé lévő mederszakaszon, ameddig a duzzasztás hat, tudjanak horgászni, de Demecserig nem tudjuk visszaduzzasztani ezzel sem – tette hozzá befejezésül Radóczi János.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában