Helyi közélet

2018.07.19. 15:22

Újabb négy évig alelnök

Csenger - A FruitVeB szakmaközi szervezet tisztújító ülésén dr. Apáti Ferencnek újra bizalmat szavaztak a küldöttek.

Csenger - A FruitVeB szakmaközi szervezet tisztújító ülésén dr. Apáti Ferencnek újra bizalmat szavaztak a küldöttek.

Jó hír a megyei agrártársadalom szereplői számára is, hogy a napokban megerősítették alelnöki tisztségében a csengeri dr. Apáti Ferencet.

Összefogja és képviseli

– A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azzal a céllal alakult, hogy összefogja és képviselje a hazai zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozókat. Három tagszervezetet tömörítünk: a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületét, a Magyar Zöldség-Gyümölcs TÉSZ-ek és Kereskedők Egyesületét, illetve a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetséget – kezdte a FruitVeB céljainak és feladatainak bemutatását dr. Apáti Ferenc, aki a Debreceni Egyetem adjunktusa is egyben.

– Piaci elemzéseket végzünk, naprakész információval szeretnénk ellátni a gazdákat ahhoz, hogy a termelés innovatívabbá, észszerűbbé és hatékonyabbá váljon, illetve a piaci igényeknek, valamint a fogyasztói ízlésnek és elvárásoknak jobban megfelelő termékek kerüljenek a piacra. Azon is dolgozunk, hogy a gazdálkodók körében csökkenjen a növényvényvédő-szerek és egyéb adalékok használata. Részt veszünk az illetékes minisztérium a zöldség-gyümölcs ágazatot érintő és szabályozó tevékenységében, a döntés-előkészítésben, véleményezzük az ágazatot érintő kormányzati intézkedéseket, javaslatot teszünk egyes jogszabályok módosítására, esetleg hatályon kívül helyezésére – sorolta a célokat és feladatokat dr. Apáti Ferenc, majd hozzátette: a FruitVeB az Agrármarketing Centrum közreműködésével ágazati marketingprogramokat állít össze és hajt végre a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése és ezzel az ágazat sikeres működése érdekében.

– Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egészséges táplálkozást megalapozó zöldség- és gyümölcsfogyasztás mértéke a társadalom étrendjében tovább növekedjen, az ágazatban pedig még inkább elterjedjenek az integrált termelési, a biotermesztési, valamint a környezet- és fogyasztóbarát termesztési technológiák – fogalmazott a szakember.

Indokolatlan árverseny

– Az ágazat érdekeivel ellentétes piaci jelenségek kiküszöbölését, az indokolatlan árverseny megakadályozását is kiemelt feladatunknak tekintjük, természetesen a piaci verseny alapelveinek érvényesülése mellett. Figyelemmel kísérjük az ágazat kereskedelmét érintő szabályokat, esetenként javaslatot teszünk azok módosítására, különös tekintettel a közterhekre és a minőségi előírásokra. A zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési koncepciójának kidolgozását is igyekszünk elősegíteni, szaktudásunkkal támogatjuk a kutatást, a fejlesztést és a továbbképzést szolgáló szervezetek működését – emelte ki a prioritásokat dr. Apáti Ferenc.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában