Helyi közélet

2018.07.04. 09:26

Zamatos sikereket aratott megyénk az Országkóstolón

Kisvárda, Nyíregyháza, Tarpa - A tarpai szatmári szilvapálinka Champion­-dí­jas, a várdai almapálinka TOP kategóriás lett.

Kisvárda, Nyíregyháza, Tarpa - A tarpai szatmári szilvapálinka Champion­-dí­jas, a várdai almapálinka TOP kategóriás lett.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ez évi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) a Magyar Parlament Felsőházi Termében Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében.

Szőlő, szilva, ribizli, alma

A hazai pálinkalovagrendek – köztük a Szatmár-Beregi illetve a Szabolcsi lovagrend – reprezentatív részvételével lezajlott eseményen 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A versenyre az idén 48 pálinkaház 309 tétellel nevezett, amelyből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat. Kezdjük a szívünkhöz legközelebb állókkal, a 2018-as versenyen induló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei éremszerzőkkel, a legmagasabban értékeltekkel:

Tarpa Manufaktúra: Muscat Lunel szőlőpálinka, valamint szatmári szilvapálinka (a 13 champion díjas egyike!).

– Pálinkakiválóságnak minősítették a bírálók a kisvárdai Várda-Drink Exclusive besztercei szilvapálinkáját, az Exclusive cseresznyefahordóban érlelt cseresznyepálinkáját és az Exclusive feketeribizli-pálinkáját, a Kulacs–Szabolcsi almapálinkájukat pedig beválogatták az idei TOP pálinkakiválóságok közé.

Pálinkakiválóságok tábora

Zsindelyes Pálinkafőzde az ágyas szabolcsi almapálinkával és az ágyas újfehértói meggypálinkával tagja lett a Pálinkakiválóságok táborának.

Panyolai Szilvórium az Elixír család cseresznye-, meggy- és birspálinkáival tette le a névjegyét az országkóstolón.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját az idén hárman is megkapták a PNT-tól: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház Jázmin szőlőpálinkája nyerte el.

Mihályi László, a PNT elnöke így jellemezte a győztes – a Pécsi Kutató Intézet új nemesítésű fajtájából készült – jázmin szőlőpálinkát: – Az első pillanatban elvarázsol ele­ganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve bájosságot kölcsönöznek neki. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve. A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe. A szájat teljesen betölti, harmonikus, hosszan távozó és igazán komplex termék.

Életműdíjat vehetett át dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet (Prekop Pálinkafőzde), Bolyhos László (Bolyhos Pálinka) és Békési Zoltán (Békési Pálinkafőzde).

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában