Helyi közélet

2018.07.02. 07:24

Zöldségpiaci kesergő - Olvasónk furcsa dolgokra lett figyelmes a nyíregyházi piacon...

Nyíregyháza - Az idősek és a fiatalok szervezete is jó néven veszi ilyentájt a zöldségekben és a gyümölcsökben lévő vitaminokat. A nyíregyházi piacon járva sokféle terméssel találkozhatnak a vásárlók - kezdi olvasónk.

Nyíregyháza - Az idősek és a fiatalok szervezete is jó néven veszi ilyentájt a zöldségekben és a gyümölcsökben lévő vitaminokat. A nyíregyházi piacon járva sokféle terméssel találkozhatnak a vásárlók - kezdi olvasónk.

A szabadföldi, itthoni epret helytelenül néhány árus szamócaként hirdeti, de ez a kisebbik gond. Az idei gyorsan jött meleg ellenére is mintha késésben lennének a földieper-termesztők, legalább is az árak erről árulkodnak. Lassan „lecseng” a szezonja, de a kilónkénti 1000 forint alá alig-alig mennek, igaz, 2000 forintról indult az árverseny. Azon csak nevetek, amikor a tévéreklámokból ismert technikát alkalmazva egy-egy terméket 99, 199, 299 vagy éppen 999 forintért árusítanak. Olykor az áru neve és ára mellett feltüntetik a helység nevét is, ahol termelték, így találkoztam nemrégiben a szülőfalum (ami ma már város) zöldségeivel, gyümölcseivel is. Mikor rákérdeztem kitől is van pontosan az áru, a leleményes földim elég furcsa választ adott: ő bizony azt nem tudja, ki termelte, de akitől vette, az bizony azt állította, arról a településről való… Vagyis nem a termelő kínálja a portékáit a piacon, hanem a kereskedő! Így mindjárt érthető, hogy az árak miért nem elég pénztárcabarátok. Tudomásul kellett vennem, hogy eperből – ilyen áron – jóllakni bizony nem fogok. Viszont volt egy kellemes esetem is, pontosabban nekem és még legalább másik 20 kirándulótársamnak. Májusban, hazafelé tartva Máramarosszigetről, néhány kilométerre Szatmárnémetitől, egy magyarok lakta faluban sok ház kapuja előtt kínálták a földiepret 300 forintos kilónkénti áron. Akkor be is vásároltunk, majd a határon átérve, az egyik hazai település kapuinál már ezt olvashattuk: „magyar eper 1000 Ft.” Nos, a 300 forintos is magyar eper volt, csak kb. 20 kilométerrel odébb termett. Nem értem, miért ilyen drága a földieper mifelénk. Úgy vélem, a termelőknek is érdemes lenne részt venniük az értékesítésben, büszkén ráírhatnák a táblákra a településük neve mellett a saját nevüket is!

- Dombóvári István, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában