Helyi közélet

2018.08.28. 07:46

A Karmapirin és a Sugarloaf felszántotta a színpadot! Ma este jön a Góbé!

<h2>Nyíregyháza - A műfaj legjobbjait hallhatjuk ma a Kossuth téren.

Nyíregyháza - A műfaj legjobbjait hallhatjuk ma a Kossuth téren.

Fellini varázslatos világa

A tradicionális olasz és ciprusi dallamok elvarázsolták a közönséget.

„A Commedia dell’Arte találkozása Fellini varázslatos világával, egy felfüggesztett pillanatkép, a szappanbuborékok könnyedsége és a rézfúvósok keménysége között egyensúlyozva” – akit az eső nem riasztott el szombat este és megvárta az olasz Luca Bassanesét és zenekarát, másfél órával később már tudta: nem túlzás az együttesről szóló mini összefoglaló. A fantasztikus hangulatú koncert után a Mustár FM olasz önkéntese, Federico Fusillo beszélgetett a kiváló zenésszel.

Kultúrát közvetítenek

– Arra törekszünk, hogy a zenénket ne csak a kereskedelmi médiacsatornákon keresztül terjesszük, ezért keressük a számunkra vonzó fesztiválokat – mondta Luca Bassanese.

– Minden helyszín csodálatos, ahol összejönnek az emberek és nagyszerű közösséget alkotnak. Aki meghallgat minket és felfedezi a zenénket, általában azt mondja, „Hé, sohasem hallottalak még a rádióban” vagy azt: „Az est során át tudtam érezni azt a kultúrát, amit közvetítesz”. Önmagában is csodálatos, hogy az emberek megszeretnek valami újat, miközben éppen felfedezik azt, és ezzel a közönség ösztönösen is hozzájárul a koncerthez. Bennünket az juttatott el arra pontra, hogy ki tudjunk lépni Olaszországból, és külföldön ismertebbek legyünk, mint hazánk bizonyos részein, az az, hogy a népzene útján járunk, és nem használjuk más nemzetiségek zenéjét. Ennek köszönhetően játszhattunk a Paléo Fesztiválon Svájcban, amely az egyik legnagyobb európai utcazenei fesztivál, de felléptünk az Esperanzah! fesztiválon Belgiumban, ahogy Nagy-Britanniába és Franciaországba is elvittük a zenénket. A dalainknak nagyon mély gyökerei vannak, és ez nem véletlen: én azért próbálom meg ezt a vonalat erőltetni, mert világszerte nagyon sokan hallgatnak olasz gyökerekkel rendelkező zenéket.

Reflektálnak a társadalomra

Igazi kuriózum volt a VIDOR színpadán a ciprusi Monsieur Doumani trió, amely legfrissebb albumukat hozta a fesztiválra – az album a Songlines

magazin listáján áprilisban az első helyre került. Koncertjük előtt Dezső Dóra, a Mustár FM újságírója kérdezte a zenekar tagjait. – A gyökereink a tradicionális ciprusi zenéből erednek, de számos más kultúra és zenei műfaj is hat ránk. A dalszövegeink reflektálnak arra, hogy mit gondolunk a társadalomról. Az erős nacionalizmusról, arról, ahogy az emberek a környezetükkel bánnak. Erre próbálunk reagálni a szövegekben és természetesen a zenében is, de többnyire humoros megközelítésben, mert a humor segítségével jobban rá lehet mutatni ezekre a problémákra. Az emberek erre eltérő módon reagálnak, de az a fontos, hogy bekerülnek a fejükbe ezek a dolgok. Nagyon sokat jelent nekünk a zenélés, elképesztő élményeket kapunk a közönségtől, de megpróbáljuk élvezni az adott helyszínen eltöltött napokat is: itt például a fürdőben voltunk. Amit láttunk, abból úgy tűnik, hogy ez egy nagyon kedves, nyugodt város, kedves atmoszférával. Élvezzük, hogy itt lehetünk.


Mozgalmas nyár, sűrű évad

A Játékszín …Tied a világ! című előadásával kezdődött a VIDOR Fesztivál. A társulat sikere elsöprő volt, többször visszatapsolták a művészeket, köztük Nagy Sándort. A megyéhez ezer szállal kötődő színész rendkívül keresett, kérdésünkre elmondta: tizennyolc darabban szerepel jelenleg. – Ebből 12–13 biztosan fut, de van olyan is, amit háromhavonta, félévente vagy évente játszunk – tette hozzá a Madách Színház és a Játékszín tagja, aki a Szerelmes Shakespeare-rel zárta az előző évadot július 11-én.

Bemutató bemutató hátán

– A nyári szünet mozgalmasra sikeredett, egy hetet töltöttem Franciaországban, néhány hétvégét a Balaton partján is pihentünk, de voltam otthon, Fényeslitkén is. A Doctorockkal nemrég Kisvárdán játszottuk a …Tied a világ!-ot, amit három év szünet után egy hét alatt kellett színpadra vinnünk. Kemény munka volt, de nagyon szerette a hazai közönség, és ősszel is fogjuk játszani.

Nagy Sándor már tudja, milyen előadások várnak rá az új évadban. – Próbálom Neil Simon Pletykafészek című bohózatát, aminek a Veres1Színházban októberben lesz a bemutatója, a budapesti Orfeumban lesz egy vacsoraszínház Elek Ferenccel, Fenyő Ivánnal, Adorjáni Bálinttal és velem szintén októbertől, decemberben pedig színre visszük az Urániában a Napsugár fiúkat a Fórum Színházzal. Februárban a RaM Colosseumban játsszuk a Ne most, drágám! című vígjátékot, áprilisban a Játékszínben mutatjuk be a Legénybúcsút, amit Szente Vajk írt és rendez, Szirtes Tamás állítja színpadra júniusi premierrel a Gyilkosság az Orient expresszen című Aga­tha Christie-krimit a Madách Színházban – sorolta Nagy Sándor, aki elképedésünket látva megjegyezte: bár ez így soknak tűnik, megpróbálja jól beosztani az energiáit, és csak arra a feladatra koncentrál, ami éppen előtte van.


Fotók: Ilyen volt a Karmapirin koncert:


Diósi András videója a Sugarloaf koncertről:


Fotók: Hangulat a belvárosban:


A nyíri részeg a Bencs villában

Krúdy Gyula születésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából A Vörös Postakocsi és a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle szerzői ma délután 17 órától a Bencs villában megidézik Nyíregyháza legendás szülöttének legjelentősebb műveit.

Az íny (és nevetőizom) csiklandozó est írói Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András, Kulin Borbála, Kürti László, Oláh András, Nagy Zsuka, a rendező pedig Karádi Zsolt.


Orgonakoncert a fesztiválon

Kiss Zoltán orgonaművész és Tirpák Ferenc egyházzenész varázslatos gregorián énekeket és az eme énekkincs által ihletett orgonazenét szólaltatnak meg ma 16.30-tól a Római Katolikus Társszékesegyházban.


Hendrix és Petőfi

Ma is remek koncertek várnak a fesztiválozókra: virtuóz zenészek, világszerte népszerű együttesek lépnek színpadra. Délután fél hattól a Cimbalom Brothers muzsikáját csodálhatjuk. Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól Mumbai-ig, Sydneytől Moszkváig, ahol elkápráztatta a közönséget virtuóz játékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázst szintén nem kell bemutatni a nép- és világzenét kedvelőknek: a Cimbaliband frontembere a magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi műsorait. Két cimbalom egy színpadon már maga kuriózum, de a Cimbalom Brothers még erre az élményre is rátesz egy lapáttal.

Saját zenei anyanyelv

Este héttől a Góbé együttes érkezik: tagjai a népzenét használják zenei anyanyelvként. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte a dalaikban, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.

Őket Ferenczi György követi: a Rackajam műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció, amely számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára, bearanyozza az estét.


A VIDOR Fesztivál keddi programjai

Kossuth tér

Kisszínpad

17.30: Cimbalom Brothers-koncert

22 óra: Filmvetítés: Kincsem

Nagyszínpad

19 óra: Góbé-koncert

20.30: Ferenczi György-koncert

Móricz Zsigmond Színház

19 óra: Az oroszlán télen, nagyszínpad

18 és 22 óra: Emberi hang, Krúdy kamara

Országzászló tér

16 óra: Midnight express, 17 óra: GrEe

Hősök tere

10 és 16 óra: Egyszer volt Budán kutyavásár, 15.30–16: Vidám manók

Kossuth tér-Dózsa Gy. utca sarok

16 óra: Ukelele Trio, 16.45: Szabolcs Fúvós zenekar

Kossuth téri szökőkút

16–18 óra: Buborékshow, 18 óra: Duotrixx: Gólyalábasok

Házasságkötő terem előtt

16 óra: Csocso bohóc, 17 óra: Barlai

Városháza előtt

16 óra: Varázs Tamás, 16.30: Duotrixx, 17 óra: Csocso bohóc, 17.30–19 óra: 3D-s fotó

Belvárosi forgatag

16–19 óra: Pantomim, élőszobrok

15–2.30: VIDOR kert (16–18 óra: Marmunsk)

15–24 óra: VIDOR falu (16–18.30: Lonckor András)

15.30–19.30: Utcazene a VIDOR-on

Római Katolikus Társszékesegyház

16.30: Orgonakoncert

Bencs Villa

17 óra: A nyíri részeg

Váci Mihály Kulturális Központ

20 óra: Hadházi László önálló estje

Porcsalmai óvoda

10 óra: Bábszínház: Farkas és róka a lakodalomban

Kemecsei református óvoda

10 óra: Egyszer volt Budán kutyavásár


[related-post post_id="3963880"]

[related-post post_id="3962208"]

[related-post post_id="3962250"]

[related-post post_id="3961719"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában