Helyi közélet

2018.08.24. 10:10

A legtöbb iskolába már megérkeztek a könyvek

Nyíregyháza - Komoly változások történtek a tankönyvellátásban az elmúlt években: a kormány felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátást, így ma már több mint egymillió diák kaphat ingyen tankönyvet, az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig a rászorulók.

Nyíregyháza - Komoly változások történtek a tankönyvellátásban az elmúlt években: a kormány felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátást, így ma már több mint egymillió diák kaphat ingyen tankönyvet, az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig a rászorulók.

Az idei tanévre rendelt tankönyvek túlnyomó többségét már kiszállították az iskolákba, ez nagyságrendileg mintegy tízmillió kötetet jelent.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán a napokban arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy július végére valamennyi tankönyv elkészült, a kiszállítás augusztus elsején megkezdődött, s a hónap végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe. Pótrendelésre augusztus 21-étől szeptember közepéig lesz lehetőség, az utólag rendelt köteteket pedig szeptember végéig szállítják ki.

Megszűnt a visszáru lehetősége

Összeállításunkban annak jártunk utána, gördülékenyen zajlik-e a tankönyvellátás megyénk egyházi, illetve állami közoktatási intézményeiben.

– Több jó hírrel tudok szolgálni, mint tavaly ilyenkor, de a rendszer még mindig nem tökéletes – kezdte értékelését a tankönyvhelyzettel kapcsolatban Andrejkovicsné Zsatku Gabriella, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tankönyvfelelőse.

– A kiszállítással ezúttal nem volt gond, a több mint 10 ezer tankönyv a mintegy 800 diákunk részére időben, már a múlt pénteken, hiánytalanul megérkezett az iskolánkba. A pakolásnál, szortírozásban ezúttal is számíthatunk a diákjainkra, akiknek mindeközben „ketyeg az órájuk”, vagyis munkájuk beleszámít az 50 órás kötelező közösségi szolgálat teljesítésébe.

– Problémát jelenthet viszont az, hogy az illetékesek beszüntették a visszáru-opciót, vagyis ha néhány „csibe” a tanévkezdés előtt úgy dönt, mégis más iskolában szeretné bontogatni a szárnyait, akkor a tankönycsomagjaik, amennyiben ingyen kapta volna a gyerek, a mi nyakunkon maradnak és az intézmény büdzséjét terhelik, amennyiben pedig fizetett érte a diák, köteles azokat átvenni, és maga egyezkedni a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel. – mutatott rá Andrejkovicsné Zsatku Gabriella, majd megjegyezte: mivel a pótrendeléseket csak szeptemberben tudják leadni, ezeket a tankönyveket várhatóan csak októberben vehetik a kezükbe a tudáséhes diákok.

– Addig kénytelenek fénymásolatokból tanulni, dolgozni, avagy ismerősi körből, illetve a könyvtárból kölcsön kérni a szükséges kiadványokat. Valljuk be, egyik megoldás sem túl szerencsés… – tette hozzá a tankönyvfelelős.

– Az idei szeptemberre valójában a januári iskolacsalogató óta készülünk, és onnantól kezdve minden hónapra jutott valami „feladat” ezidáig – mondta el Kató Edina, akinek kisfia, Márk ősszel kezdi az első osztályt a nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Lelkileg is fel kell készülni

Ahogyan az anyuka fogal­mazott: a tanszerek bevásárlásán mát túl vannak, böngészték az akciókat, így viszonylag olcsón megúszták. Mindössze egy-két apróság maradt hátra, no meg a tankönyvek, amit általában az első iskolai napon kapnak meg a gyerekek.

– A diákigazolvány-igénylés gyorsan ment, azt sem akartuk a dömping idejére hagyni. A valódi iskolára hangolódás viszont nem ez – mondta az édesanya –, hanem a kisfiam folyamatos biztatása, lelki támogatása, hiszen egy számára ismeretlen világ nyílik meg előtte nemsokára. PI,

KO


A Vay-ban megvárják a becsengetést

A baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumba jövő két kedden érkeznek meg a tankönyvek, amelyeket a mintegy 650 diák az első tanítási napon fog megkapni az osztályfőnökök segítségével – árulta el Tóth­né Farkas Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – A tanulóink többsége vidékről, távoli kis falvakból jár be, illetve kollégista lesz. A praktikum azt diktálta, hogy ne hirdessünk könyvosztást a tanévkezdés előtti héten, inkább várjuk meg, amikor mindenkinek „becsengetnek” – világította meg a döntés hátterét az igazgatóhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában