Helyi közélet

2018.08.04. 18:19

A „porajmos” áldozataira emlékeztek

Nyíregyháza - Mindenkinek nagy felelőssége, hogy a holokauszt többé ne fordulhasson elő.

Nyíregyháza - Mindenkinek nagy felelőssége, hogy a holokauszt többé ne fordulhasson elő.

A cigányzenekar fájdalmas muzsikája várta pénteken a nyíregyházi Északi temetőben mindazokat, akik a roma holokauszt áldozataira emlékeztek.

A megtörtént szörnyűségeket nem szabad elfelejteni." Balogh Pál

Reggelre üres volt a tábor…

A Cigány Világszövetség tagjai az 1972-es párizsi kongresszuson döntöttek úgy, hogy augusztus 2-a legyen a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja, ugyanis 1944-ben augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka a német katonák felszámolták az auschwitz-birkenaui cigánytábort úgy, hogy kivégezték az utolsó 3000 lakóját. Egy egykori táborlakó így emlékezett vissza az eseményekre: „Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt. Amint kiléptünk a barakkokból, láttuk, mi történt. A cigányok táborát fényszórók világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorba állították ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak, olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt.” A porajmos, vagyis a roma holokauszt e fájó és megrázó történelmi eseményének felidézése után Varga Dénes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt. Szólt arról is, hogy a kivégzett 3000 roma előtt és után is nagyon sokan estek áldozatul a fasizmus ordas eszméjének.

Tisztelet és kegyelet

Elmondta gondolatait Balogh Pál, az Országos Roma Önkormányzat képviselője is. Kiemelte, hogy a megtörtént szörnyűségeket nem szabad elfelejteni, s mindenkinek nagy felelőssége, hogy többé mindez az embertelenség ne fordulhasson elő.

A megemlékezés végén a roma civil és önkormányzati szervezetek képviselői elhelyezték az emlékműnél a tisztelet és a kegyelet koszorúit, virágait.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában