Helyi közélet

2018.08.10. 08:37

Amíg pihenünk és napozunk, addig a gépek dolgoznak

Kisar, Tivadar - Partvédelmi és gátfelújítási munkálatokat végeznek a Felső-Tisza két partján.

Kisar, Tivadar - Partvédelmi és gátfelújítási munkálatokat végeznek a Felső-Tisza két partján.

– A mellékelt fotón a látvány nem az, amire most sokan gondolnának: nehogy azt higgye bárki is, hogy az új híd munkálatai kezdődtek meg Kisarnál, a Tiszán.

Nincs rá forrás

Egyelőre ugyanis ismeretlen időre elnapolták a beruházást, mivel négy számjegyű, azaz negyedrendű országutat átvezető hídra nem adnak európai uniós támogatást. Így aztán a hozzávetőleg 8 milliárd forintba kerülő új, a két hídfő arculatát is alaposan megváltoztató acélhíd teljes költségét a magyar költségvetésnek kellene állnia. Erre azonban egyelőre nem várható nemzeti forrás – osztotta meg lapunk kérdésére információit Danó Sándor, Tivadar polgármestere.

A Tisza bal partján elhelyezkedő Kisar községnél a vasbeton híd két oldalán partvédelmi munkákba kezdtek a szakemberek, a tehergépjárműveken érkező köveket helyezi be a töltés víz alatt húzódó alapját megerősítendő a hatalmas lánctalpas munkagép. A Tisza jobb partján fekvő Tivadar fölött is partvédelmi beavatkozás kezdődött el, a vízmérce közelében lévő két sarkantyút újítja és erősíti meg a vízügyi igazgatóság, egészen Tarpától a tivadari hídfőig húzódó gátfelújítási munkák keretében.

Összetorlódik a víz

Először egy fahíd épült Kisar és Tivadar között 1939-ben, de az 1940 telén levonuló jégzajlás teljesen szétrombolta azt. 1942-ben építették fel az új hidat, melyet 1944 őszén felrobbantottak. A mai vasbeton híd 1972-ben épült.

A híd két oldalán élők az elmúlt időszak során sokat szenvedtek a tiszai árvizektől, különösen a mostani híd megépülte után, mivel a híd pillérei miatt összetorlódik a víz, és lelassul a hömpölygő áradat futása.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában