Helyi közélet

2018.08.11. 17:23

Csak pár nap az első akkordig

Nyíregyháza - Augusztus 15-én kezdődik Nyíregyházán a nemzetközi kórusfesztivál.

Nyíregyháza - Augusztus 15-én kezdődik Nyíregyházán a nemzetközi kórusfesztivál.

Elindult a visszaszámlálás, akár még a centimétert is lehetne vágni, hiszen négy nap múlva, augusztus 15-én egy jótékonysági koncerttel megkezdődik Nyíregyházán a tizenkettedik Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezető Mesterkurzus.

A kóruséneklés fővárosa

Tulajdonképpen maga a szervezés már két évvel ezelőtt, a tizenegyedik fesztivál befejeződésekor elkezdődött, de még az utolsó napokra is marad bőven tennivaló, hiszen nem könnyű megoldani 17 vendég énekkar közel ezer énekesének a szállását és az ellátását.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a kóruséneklés fővárosa augusztus 15. és 21. között Nyíregyháza lesz, hiszen a nagyvilág számos országából érkeznek együttesek, hogy bemutassák tudásukat és egyben hazájuk kultúráját.

Minden napra jut koncert

Nemcsak a fesztiválra érkező kórusoknak lesz különleges ez az egy hét, hanem a Nyíregyházán és a megyében élő zenebarátoknak is, hiszen a fesztivál ideje alatt minden napra jut koncert, ráadásul olykor több településen is. Minderről Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus Kórusintézmény igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a fesztivál központjául szolgáló Kodály Zoltán Általános Iskolában. A sok-sok koncert közül néhányra külön is felhívta a figyelmet.

– A kontinensek hangjai címet kapta az a hangversenyünk, amelyen két meghívott kórusunk lép fel, a Fülöp-szigeteki gyermekkar és a dél-afrikai egyetemi kórus. A két kórussal már több versenyen is találkoztunk, s szerettük volna, ha Nyíregyházán is bemutatják magas színvonalú tudásukat és csodálatos éneklésüket. Ez a koncert augusztus 17-én 19 órától lesz a Kodály-iskolában – tette hozzá Szabó Dénes.

Képzőművész készítette el a díjakat

A pénteki sajtótájékoztatón részt vett Tóth Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész. Mint elmondta, nagyon régóta ismeri Szabó Dénes karnagyot, hiszen egykoron Szegeden, a Tömörkény István Gimnázium zenei tagozatán művészettörténetet tanított neki. A közelmúltban azzal a kéréssel kereste meg a kórusigazgató, hogy készítse el a fesztivál díjait.

– Háromféle alkotást készítettem erre a fesztiválra. A nyíregyházi Jókai téren látható Alma című kompozícióm kicsinyített másolatát valamennyi énekkar megkapja emlékbe. A verseny nagydíjaként Kodály Zoltánról készítettem szobrot, s megbízást kaptam a Kodály Társaság díjának megalkotására is. Ez végül egy olyan érme lett, amelynek egyik oldalán a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus olvasható, a másik oldalán pedig Kodály Zoltán portréja látható – mondta el lapunknak a képzőművész.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában