Helyi közélet

2018.08.29. 09:56

Dévai Nagy Kamilla Anikó az idei Tőkés–díjas

Kisvárda - A Tőkés László Alapítvány az idén már 24. alkalommal nyújtja át a kuratórium által megítélt Tőkés–díjat a kisvárdai református templomban, szeptember 23-án.

Kisvárda - A Tőkés László Alapítvány az idén már 24. alkalommal nyújtja át a kuratórium által megítélt Tőkés–díjat a kisvárdai református templomban, szeptember 23-án.

A Tőkés László Alapítvány kuratóriuma döntése alapján, szeptember 23–án, vasárnap délután Kisvárdán a Református Templomban veheti át a 2018. évi egyéni Tőkés–díjat Lengyel Szabolcstól a Kuratórium elnökétől, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc–díjas magyar énekes, előadóművész, tanár, érdemes művész, a Krónikás Zenedealapító igazgatója. Dévai Nagy Kamilla nevét aligha kell be­mutatni az olvasóknak. Csodálatos hangja, fennkölt előadóstílusa, verses dalai révén több évtizede ismert előadóművész, s nagy tisztelet­nek örvend határokon belül és a nagyvilág magyarjai között.

1996–tól évenként díjazzák a kuratórium által kiválasztottakat, mely annak a személynek, aki/k/ a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.

A kuratórium elnöke, Lengyel Szabolcs a következőket mondta el a döntésről:

––Dévai Nagy Kamilla kerek 50 éve lépett színpadra. Életét a 15 milliós magyarság kultúrájának szolgálatába állította. Dévai Nagy Kamilla művészetével új műfajt teremtett. 50 éve az erdélyi gyökerű bakfislány a „Nyílik a rózsa” és a „Röpülj Páva” népdalvetélkedő nyertesei közt van. Dévai Nagy Kamilla magyar nemzet érdekében végzett kiemelkedő munkáért jól beillik abba a sorba, ahogyan a Tőkés–díjasokat kiválasztjuk. A Tőkés–díj, Györfi Sándor Munkácsi–díjas szobrászművész által készített emlékplakettet és az elismeréssel járó négyszázezer forintot.

A Liszt Ferenc–díjas előadóművész életpályájáról a következőket olvashatjuk.

Szülei Nagy Imre és Makkai Kamilla. Főiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte 1975–ben operaénekesként, Sík Olga tanítványként. 1968. november 10–én „Nyílik a Rózsa” címmel a Magyar Televízió népdalvetélkedőjén láthatta először a közönség. 1969. december 25–én a „Röpülj Páva” népdalvetélkedőn már a nyertesek között végezett. 1970–1973 között a Rajkó Zenekar szólistája volt. 1973–ban a berlini Világifjúsági és diáktalálkozón az Arany Fesztiváldíj nyertese lett. 1975–ben az USA–ban 105 nap alatt 97 koncerten énekelt a Budapest Táncegyüttes szólistájaként. 1976–ban Montréalban az olimpia egyetlen magyar kulturális küldötte volt. 1978–ban a kubai Világifjúsági és diáktalálkozón énekelt. 1979–ben debütált zeneszerzőként; elsősorban a 20. századi magyar költők verseihez írt dallamokat. 1971–1995 között egész Európában fellépett, de más földrészeken is énekelt, Libanonban, Ecuadorban, Venezuelában, Kínában, Koreában, Szíriában, Észak-Amerikában, 1996–ban Ausztráliában. 1983–1993 között a Honvéd Művészegyüttes szólistája volt. 1991–1995 között havonta saját műsort készített a rádióban. 1994–1996 között a törökbálinti Szőnyi Erzsébet Zeneiskolában énekes-gitáros előadó művészetet tanított. 1996–ban megnyitotta Közép–Európa első énekes–gitáros előadóművész–képző iskoláját, a Krónikás Zenedét ami Európában egyedülálló. Dévai Nagy Kamilla 34 nyelven énekel. (Az egyetlen magyar előadóművész, aki bekerült 1995-ben a Guinness Rekordok Könyvébe.) 2015 tavaszán jelent meg az Énekesnő 21. lemeze.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában