Helyi közélet

2018.08.03. 09:05

Félhavi fizetést vihet el az idei iskolakezdés

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztusban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Bár bő egy hónappal az iskolakezdés előtt távolinak tűnhet a tanszervásárlásra gondolni, így a hó elején a családi kassza kiadási oldalán muszáj tervezni a borsos költségekkel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztusban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Bár bő egy hónappal az iskolakezdés előtt távolinak tűnhet a tanszervásárlásra gondolni, így a hó elején a családi kassza kiadási oldalán muszáj tervezni a borsos költségekkel.

A taneszközöket meg kell venni, hiszen azok nélkül nem ülhet be az iskolapadba a gyerek. A szülőknek általában nem is a hosszúra nyúló eszközlistával, hanem a csomagok árával van gondjuk. Érdemes azt a tévhitet eloszlatni, hogy csupán az első osztályosok pakkja kerül sokba (bár számukra most kell minden olyan eszközt megvenni, amit lehet, hogy csak a következő években használnak), hiszen frissíteni kell a felsőbb évfolyamokon tanulók eszköztárát is.

Egymásnak adják a kilincset

– Legyen cicás! – mondta Janka, miközben a polcokról mindaz bekerült a szülei kosarába, ami a leendő első osztályos kislánynak kell a szeptemberi tanévkezdéshez. – A táskát, tolltartót, tornazsákot és tornafelszerelést már megvettük, most pedig minden mást, ami a listán szerepel – jegyezte meg Janka édesanyja, a kosarak pedig teltek. – Színes ceruza, füzetek, színes korong, rajzlap, vízfesték, gyurma, betűtábla, füzetborító, címke… Felsorolni is képtelenség, mi mindenre van szüksége egy elsősnek – árulta el az édesanya, s hozzátette: nem akarták az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, s úgy gondolták, egyetlen nap alatt letudják, azonban ennyi mindenre ők sem számítottak – nézett végig a teletömött három kosáron.

– Olyan táskát választottam, mint amilyen a ruhám – mutatta mosolyogva a királylányokat Janka. A szakolyi kislány egyelőre még élvezi a nyarat, nem igazán gondol az iskolára, de azért kíváncsi, milyen lesz iskolásnak lenni. – Úgy kalkuláltunk, hogy mire mindent beszerzünk, valahol 50–70 ezer forint között lesz a végösszeg, s ahogy hallottuk, mások is ennyivel számolnak – jegyezte meg Janka apukája, a kislány pedig mosolyogva lépett ki a papírboltból, hátán az új táskájával.

– Iskolafüggő, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az első és az ötödik osztályos gyermekek szüleinek a legköltségesebb a tanévkezdés. Vannak intézmények, ahol listát kapnak a családok, milyen márkájú és mennyiségű tanszerre és írószerre lesz szükségük az alsósoknak és a felsősöknek, máshol nincs ilyen kikötés. A választásnál a szülőknek fontos szempont a minőség – mondta Szűcs Mihályné, a Szent István utcai papír-írószer szaküzlet tulajdonosa.

Hozzátette: nehéz pontos összeget mondani, hiszen lehet ceruzát 25 és 280, ahogy füzetet 45 és 300 forintért is venni. – Azt tapasztaljuk, hogy a szülők, főleg akiknek elsős lesz a gyermeke, nem halasztják az utolsó pillanatokra a vásárlást, vannak, akik pedig két részletben szerzik be a szükséges felszerelést. A szülők együtt jönnek az alsós gyerekkel és együtt is választanak, a rajzfilm- és mesehősfigurás táskák, tolltartók nagyon népszerűek, de a sportrajongók is megtalálhatják a kedvencüket. A felsősök már egyedül érkeznek, ők is szeretnek írószerekre költeni – jegyezte meg az üzlettulajdonos.

Új bútorok, ruhák, cipők

– Az íróasztalt és a széket már tavaly megvettük, hiszen egy elsős „kinövi a gyerekszobát is”. A postaládánkba bedobott minden szórólapot átfésültünk, kerestük az akciós darabokat, de a bevásárlás a kedvezményekkel sem volt olcsó mulatság – mesélte lapunknak Tóth Zoltánné, akinek kisfia szeptemberben az első osztályt kezdi.

– Úgy hallottam, hogy a szülők nagy része összespórolja a tanévkezdésre valót, mi is így tettünk, hiszen van, amiből nem mindegy, milyen minőséget veszünk. Roli iskolatáskája gerinckímélő, többreteszes, nem túl nehéz, könnyen nyitható-zárható, alsó tagozaton néhány évig – remélem – használni fogja – jegyzi meg humorosan az anyuka, hiszen tudja, hogy a kicsik is követik a divatot, s hamar lecserélik holmijaikat.

– Az iskolában kaptunk egy listát, hogy mivel töltsük meg a tolltartót. Márkát nem írtak a tanítónénik, de a ceruzák típusa első osztályban, írástanulásnál lényeges, így azt vesszük, amit ajánlanak. Roland nyáron sokat nőtt, úgyhogy a ruhatárát is cserélni kell.

Érdemes böngészni a neten

Pálóczi Emese ősztől a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolába fog járni, s bár addig még egy hónap hátra van, a család már javában készül az első becsengetésre.

– Érdemes tájékozódni az árakról, ugyanis az interneten sok minden olcsóbb, a felszerelés egy részét mi sem boltban vettük meg – válaszolta érdeklődésünkre Pálóczi-Sipos Dóra, Emese édesanyja. – Jobban jártuk volna, ha az iskolatáskát is interneten rendeljük meg, ugyanis boltban a legolcsóbb is 10 ezer forint, egy egyszerű, de használható darab pedig a duplája – tanácsolta a nyíregyházi anyuka, aki azt is elárulta: a tanévkezdésre könnyen elmegy egy fél átlagfizetés, és ebben az új ruhák még nincsenek benne.

– Szerencsére legalább a tankönyvek ingyenesek – tette hozzá az anyuka.

KM


Gyűlik a tanszeradomány

Tölts meg egy táskát jósággal, segíts az iskolakezdésben egy nehéz sorsú diáknak! – kéri az adni szeretőket a nyíregyházi Labor Café, s nem először. A kezdeményezés az elmúlt 3 évben sikeresnek bizonyult, ezért Fekete Éva, az adománykávézó vezetője ismét a jó szándékú emberekhez fordult, hogy a közösségi tér segíthessen. – Egész augusztusban várjuk a használt, de jó állapotú, valamint új táskákat, tolltartókat, iratgyűjtőket és mindent, ami az iskolakezdéshez szükséges. A kávézóban hétköznap 10 és 18 óra között fogadjuk a felajánlásokat, de egyeztetés után más időpontokban is átvesszük az adományokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában