Helyi közélet

2018.08.23. 11:53

Hű társak a rendőrség szolgálatában

Baktalórántháza - Ahogy a kisgyerekeket, úgy a kutyákat is oktat­ni, nevelni kell, hogy tisztában legyenek a szabályokkal.

Baktalórántháza - Ahogy a kisgyerekeket, úgy a kutyákat is oktat­ni, nevelni kell, hogy tisztában legyenek a szabályokkal.

A szolgálati kutya a rendőr legjobb barátja, de a törvénytisztelő állampolgároknak sincs félnivalójuk – derült ki a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, valamint a megyei rendőr-főkapitányság által szervezett, négy napos Nemzetközi Szolgálati Kutyás Verseny második napján. A gyakorlati megmérettetéseknek – amelyek végén kiderül, ki a legeredményesebb szolgálati kutya és kutyavezető – a baktai tűzoltópálya, a helyi Vay-középiskola és a Nyíregyházi Vasútállomás adott otthont.

Az izgalmas versenyszámok között találkozhattunk fegyelmező és ügyességi gyakorlatokkal, láthattuk, miként ered egy menekülő nyomába, avagy keres nyomot, kábszert, bombát egy-egy profi négylábú bűnüldöző.

– Ezek a versenyek ünnepnapok a kutyás szolgálatot teljesítők életében, a társszervekkel együtt sokat tanulunk egymástól, szakmai fogásokat lesünk el, tapasztalatokat cserélünk – mondta el Zsoldi Tamás, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ szakoktatója.

Hozzátette: aki kutyát tart, felelősséggel tartozik az eb jólétéért, kötelessége gondoskodni róla, ami nem merül ki a házőrző etetésében, itatásában és a kötelező oltások beadatásában, az oktatásuk, jó nevelésük legalább ennyire fontos.

– Miként a kisgyermekeinket beszoktatjuk a bölcsődébe, óvodába, iskolába, megmutatjuk nekik az őket körülvevő világot, és lefektetjük az alapszabályokat, a kutyáknak is át kell esniük egyfajta szocializációs folyamaton, ha nem akarjuk, hogy kárt tegyenek másokban. A szolgálati ebek természetesen speciális, sokrétűbb képzést kapnak a feladataik ellátásához, az alapok azonban (fegyelmezettség, engedelmesség) ugyanazok, mint a házi kedvencek esetében – mutatott rá a címzetes törzszászlós. A kiválasztott kutyák 10, 12, illetve 14 hónapos korukban kezdik a „rendőriskolát”, s 8–10 éves szolgálatuk alatt is számos képzésen, továbbképzésen vesznek részt. Jól megérdemelt nyugdíjas éveiket többnyire annál a kutyavezetőnél töltik, aki mellett „jó zsaruk” lettek. Minderről már Kalán Ferenc r. őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügytechnikai osztály kutyavezetői szakcsoportjának vezetője mesélt ­lapunknak. S hogy mennyire kaphatnak hiteles képet a rend­őrkutyák munkájáról a nézők a Rex-felügyelőt látva? – A „színésznek állt” kétfázisú (nyomkövető és járőr) felügyelő is ösztönökkel vezérelten, jól képzetten cselekszik, így éppoly eredményes és szerethető, mint a valóságban bevethető négylábú kollégái – vélekedett Kalán Ferenc.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában