Helyi közélet

2018.08.31. 16:06

Ihlet kétszázéves cserepekre

Újfehértó - Noha Siófokon él Bihari Puhl Levente, Újfehértó továbbra is a szíve csücske.

Újfehértó - Noha Siófokon él Bihari Puhl Levente, Újfehértó továbbra is a szíve csücske.

Szeptember közepéig látogatható Újfehértón a Nonprofit Közösségi Szolgáltatóházban a Bihari Puhl Levente (Levy) képzőművész alkotásaiból válogatott tárlat. Az alkotónak széles rokonsága él Újfehértón.

A város vezetői azért hívták haza a Siófokra származott művészt, hogy most, éppen csak túl a 60. életévén bemutassa sokoldalú, kreatív munkásságát.

Mindig kísérletezik

Idestova 1977-től foglalkozik hivatásszerűen festészettel, több mint 200 kiállítása volt már Magyarországon. A Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolában neves művésztanároktól tanult, majd „megélhetési festő” lett: az ARTEX Külkereskedelmi Vállalat megrendelésére festett zsánerképeket és tájképeket, amelyeket külföldön értékesítettek. Aztán német, osztrák, olasz galériák megrendelésére dolgozott. 1990-ben társaival megalapította a MESSENGER Művészeti Alkotóközösséget, ez új szakaszt jelentett az életében.

Mindig kísérletezik: különféle anyagokra fest a témához és az ihlethez illően. Fatáblák, réz- és vaslemezek, bőr, vászon, kerámia, kő, gránit – egyaránt új életre kel festőecsetjei alatt. Később a keret is szerves része lett a műveknek: a témához kapcsolódva a keretezést mind egyedibbé tette, sokféle fát és egyéb anyagokat használ ehhez.

Hangulatos, egyedi alkotások

Az újfehértói kiállításon szép képek sorjáznak többek között a városról, régi helyi utcákról, templomokról. És igazi különlegességek is láthatók: tetőfedő cserépre (!) festett képek. Egy családi ház bontása közben a művész először csak a közel kétszáz éves faanyagokra figyelt fel, amelyekben ikonok alapanyagát látta. Aztán a cserepek kötötték le figyelmét, amelyekre később archaikus témákat dolgozott fel, szép régi házakat festett. Hangulatos, egyedi alkotások kerültek ki a kezei közül – néhányan újfehértói épületeket is vélnek felfedezni rajtuk.

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában