Helyi közélet

2018.08.07. 08:12

Könnyen ledönthet a lábunkról a kánikula

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gyerekekre és a betegre, idősekre fokozott figyelem összpontosul a hőségben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gyerekekre és a betegre, idősekre fokozott figyelem összpontosul a hőségben.

A rekkenő hőséget nem csupán a kórtermekben, hanem az otthonokban, illetve az otthonukban fekvő betegek is nehezen viselik. A Jánkmajtisi Gondozási Központban több mint húsz éve foglalkoznak szakképzett, lelkiismeretes dolgozók idős-, illetve betegellátással. Nagyné Fekete Erika intézményvezetőtől megtudtuk: a gondozottjaik fele demens, az ellátottak többsége csak nehezen és keveset képes mozogni, s van néhány fekvőbeteg is.

Nem elég kiraknunk a frissítőket, egyesekbe úgy kell ”belediktálni” vizet, teát, mert elfelejtenek inni." Nagyné Fekete Erika

– Talán mondanom sem kell, a nyári, nagy melegben kiemelten figyelünk arra, hogy az idősek igyanak elég folyadékot, s szellős, könnyed ruházatban, árnyékban vészeljék át a szervezetüket, közérzetüket próbára tevő hőséget. A keringési gondokkal küzdők, illetve az ágyban fekvők gyakran kereszthuzatért kiáltanak, de nem számolnak a tüdőgyulladás veszélyével – mi igen. Nem elég kiraknunk az asztalokra a hűs frissítőket, egyesekbe úgy kell „belediktálni” vizet, teát, mert egyszerűen elfelejtenek inni. Az idős, beteg embereknek az átlagostól eltérő a hőérzetük is, ezzel magyarázható, hogy a „fázósabbak” napsütéses időben is ragaszkodnak a cicanadrágjukhoz, hosszú ujjú felsőjükhöz – mesélte Nagyné Fekete Erika intézményvezető.

„Szörfölnek” a kánikulában

Maholnap negyedszázada szakmai vezetője a több mint négy évtizede működő helyi öregek napközi otthonának Csúcs Sándorné Emike, aki büszke rá, hogy a csengersimai nyugdíjasok második otthonukként tekintenek a szociális nappali ellátást végző intézményre.

– Sok az egyedül élő, beteg ember a faluban, akik fokozottan számítanak ránk a felfokozott hőségben. Két főállású házi gondozó, két nappali ellátó, valamint három közhasznú, részmunkaidős dolgozó segítségével igyekszünk megfelelni az ellátottak kimondott és kimondatlan elvárásainak is. A házi gondozók naponta akár többször is ellátogatnak az idősekhez. Hőség idején általában két másfél literes ásványvizet hagyunk a gondozottak asztalán a reggeli órákban, bezárjuk az ablakokat és besötétítjük a szobájukat, az esti órákban pedig újra átszellőztetjük a lakást, felhúzzuk a redőnyöket, ellenőrizzük a folyadékfogyasztást és azt, hogy beszedték-e az orvos által előírt gyógyszereket. Házhoz visszük az ebédet, ha igénylik, elmegyünk helyettük a postára, a patikába, bevásárolni.

– A jobb egészségi állapotnak örvendő nappali ellátottjaink előtt továbbra is nyitva áll a napközi otthonunk ajtaja, ahol finom ebéddel, vérnyomás- és vércukorszintmérési lehetőséggel és érdekes foglalkozásokkal várjuk őket – mondta el Csúcs Sándorné, majd megemlítette: csütörtökönként például az internet világával ismerkednek az idősek. „Nem csoda, hogy az informatikai oktatás lendületesen halad, hiszen ilyen kánikulában még a Windows sem képes lefagyni!” – jegyezte meg humorosan a múlt alkalommal az egyik „öregdiák” hozzátartozója.

A gondozók házhoz viszik az ebédet, átszellőztetik a lakást, ellenőrzik a folyadék- és a gyógyszerfogyasztást." Csúcs Sándorné

Medence nincs, párakapu van

Az óvodások rácáfolnak, hogy a tikkasztó hőség elől minden esetben klimatizált helyiségbe kell menekülni. A nyíregyházi ügyeletes óvodákban a megszokott napirendet követik, igaz, nagyobb óvatossággal tartózkodnak odakinn, de a meleg miatt sem marad el az udvari játék, a mozgás szabad levegőn.

– Párakaput szereltünk fel az óvoda udvarára, és játék közben igyekszünk az árnyékba terelni a kicsiket – mondta el Várkondi Lászlóné, a nyíregyházi Bóbita óvoda óvónője, aki hozzátette: a Vécsey-közi intézmény szerencsés helyzetben van, mert udvara fásított, így van elég árnyékos területük. – Az összevont csoportban tizen­nyolcan vagyunk, kézműves foglalkozásokat tartunk, és olyan játékokra inspiráljuk a gyerekeket, amelyek fizikailag nem terhelik meg túlzottan a szervezetüket. Ügyelünk arra is, hogy ne legyenek sokáig közvetlenül a tűző napon. Az innivaló mindig a közelükben van: folyamatosan kínáljuk őket vízzel, teával, maguktól megfeledkeznének a folyadékfogyasztásról – tette hozzá az óvónő.

Az óvodák többségében nincs udvari medence, mert az ÁNTSZ szigorú szabályokhoz köti a használatát, így sok helyen marad a kerti csap és a párakapu az efféle szórakozásra és hűsölésre.

KM


[related-post post_id="3944530"]

[related-post post_id="3943713"]

[related-post post_id="3943461"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában