Helyi közélet

2018.08.25. 09:00

Még kitartanak a gazdák

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az anarcsi és a vásárosnaményi léüzem előtt folytatódik az almatermesztők tiltakozása a léalma alacsony felvásárlási ára ellen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az anarcsi és a vásárosnaményi léüzem előtt folytatódik az almatermesztők tiltakozása a léalma alacsony felvásárlási ára ellen.

Továbbra sincs megállapodás

Szombaton 11 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a megyei almatermesztők és a legnagyobb felvásárló Austria Juice képviselői Vásárosnaményban.

- A cég új ajánlatott tett, s újabb 2 forintos emelést ígért, azonban a nettó 17 forint továbbra sem elfogadható a gazdáķnak, így ma sem állapodtunk meg - tájékoztatta közvetlenúl a tárgyalás befejezése után lapunkat Bakti János. A két hete tartó tisztességes léalma felvásárlási árért folytatott demonstráció egyik főszervezője hozzátette: a jövő hét elején megatiltakozást szerveznek Vásárosnaményba, ahol több száz gazda és szimpatizáns bizonyítja majd be, hogy kiállnak a tisztességes felvásárlási árért és nem hagyják megalázó helyzetbe hozni az almatermesztőket.


- Kitartunk, azért hogy egy, a gazdák számára elfogadható, legalább önköltségi árat ajánljon a legnagyobb felvásárló és ne egy megalázóan alacsony összeget - mondta szombat reggel lapunknak Bakti János. A gazdademinstráció egyik főszervezője hozzátette: az üzemek előtt szeretnék azt megmutatni, hogy van még erejük kiállni az érdekeikért, s nagyon fontos: ebbe a két üzembe egyetlen gazda se szállítson ipari almát, mert azzal elveszítenék a lehetőséget, hogy magasabb árat kapjanak a léalmáért. Az Ausztria Juice az induló 13 forint helyett 15 forintot, a rezisztens fajtára 18-at ajánlott, de csak a hosszú idejű szerződéssel rendelkező gazdáknak. A megye almatermesztői a 25 forintos felvásárlási árért harcolnak most már második hete.


[related-post post_id="3961009"]

[related-post post_id="3958812"]

[related-post post_id="3958051"]

[related-post post_id="3957868"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában