Helyi közélet

2018.08.09. 08:12

Még koránt sincs vége a diákmunkának

Nyíregyháza, Újfehértó - A mezőgazdaságban és a vendéglátásban is támogatott a diákmunka.

Nyíregyháza, Újfehértó - A mezőgazdaságban és a vendéglátásban is támogatott a diákmunka.

– Korán kezdünk, reggel hétre jövünk a telepre, s még délelőtt végzünk a munka dandárjával. Nagy a meleg, ezért a nyolc órás munkaidőbe rövidebb-hosszabb pihenőket iktatunk be, így kibírható a hőség, este nyolcra pedig kényelmesen végzünk az állatok etetésével. Az idén először vállalok diákmunkát, így akár tapasztalatlannak is titulálhatnám magam, viszont a mezőgazdasági munkától sohasem idegenkedtem, a saját családi vállalkozásunkban is gyakran besegítek. Igaz, itt sokkal szerteágazóbb a feladat, mint egy gyümölcsösben – mondta el lapunknak Szabó Tibor. A vasváris diák Újfehértón lakik, s helyben, a Molnár telepen vállalt diákmunkát, az idei szezon utolsó turnusában dolgozik a gazdaságban.

A fizikai munkától a korombeliek finnyáskodnak, pedig a mezőgazdaságban sokat segítenek a korszerű gépek." Molnár Lili

– Az állatok gondozásában, a terményszállításban, mérlegelésben, a gépek karbantartásában segédkezem, a jövő héten indul a szilvaszüret, ahol szintén számítanak rám – mondta mosolyogva a fiú, aki az augusztusi fizetését jó kis zsebpénznek fogja fel, s a hétvégi fesztiválokra, kikapcsolódásra költi, bár nem sokáig „pihenhet” a kempo világbajnok, mert szeptemberben kezdi a versenyek előtti felkészülést.

A munka nehezebb vége

– A mezőgazdaságban traktorra kell ülni, s míg mások hűsölhetnek, nekünk a melegben is fel kell szedni a zöldséget, időben kel végezni a szürettel. Az állattartótelep szagát meg lehet szokni, fizikai munkát végzünk, amitől a korombeliek finnyáskodnak, viszont kevesen tudják, hogy a korszerű gépek megkönnyítik a dolgunkat – mondta Molnár Lili, aki saját gazdaságuk „oszlopos diákmunkása”. S hogy mindazt, amit elmondott, alátámassza, rutinosan be is kapcsolta az önitatós, és terményadagoló gépeket a szarvasmarhatelepen.

Lili a Debreceni Egyetem leendő hallgatója, agrármérnök lesz. Számára egy pillanatig sem kérdéses, hogy a családi vállalkozásban fog dolgozni, ahol, mint mondta, nőknek is jut feladat bőven. Augusztusban az adminisztrációt viszi, s a nyüzsgő gyümölcsszüretekről sem szeretne lemaradni. Nem is fog! – vágott közbe a Molnár farm egyik vezető-tulajdonosa, Zilainé Molnár Ildikó, merthogy ilyenkor a családtagokat is befogják, a diákmunkás pedig „teljes értékű munkaerőnek számít”. Hogy miért?

Bajban vannak betakarításkor

– Nem kevés meggyünk maradt a fán az idén, mert nem volt, aki leszedje, illetve mire napszámost találtunk volna, a felvásárlási ár jóval a termelési költségeink alá esett, semmi hasznot nem könyvelhettünk volna el. Nagy gondban vannak azok az ágazatok, ahol nélkülözhetetlen a kézi munkaerő. Az idénymunkások közel 60 százaléka hiányzik a mezőgazdaságból; Téglásról, Balkányból toborzunk embereket betakarításkor – tudtuk meg Molnáréktól, akiknek több száz hektár termőföldjük van, ötszáz marhát, több mint ezer sertést tartanak.

– Sajnálom, hogy augusztus végig regisztrálhattunk a diákmunkaprogramban, mert az igazi nagy menet ősszel köszönt be, a kukorica és napraforgó betakarításakor.

Támogatják a foglalkoztatókat

Mint köztudott: az idén a mezőgazdaságban és a vendéglátásban augusztus végig támogatott a diákfoglalkoztatás. A program minden 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló előtt nyitva áll, és még augusztusban is be lehet jutni. – Mindig többen regisztrálnak, mint amennyi foglalkoztatói igény felmerül, igyekszünk elősegíteni, hogy a lehető legtöbb fiatal keresethez juthasson, ezért az idén 3 turnust indítottunk. Amennyiben vendéglátással, illetve mezőgazdasági idénymunkával foglalkozó cég ebben a hónapban jelzi támogatási és munkaerőigényét augusztus 31-éig erre tudunk forrást biztosítani, néhány napos foglalkoztatás is szóba jöhet – nyilatkozta lapunknak dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője, aki megerősítette: az idén nagy volt az érdeklődés a szezonális munkalehetőségek iránt.

– A munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát fizeti ki az állam a munkaadónak, a fennmaradó költségek rájuk hárulnak. A szakképzettséget igénylő munkakörökben a 135.375 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben a 103.500 forintot minimálisan meg kell adni a fiataloknak. A támogatás mértéke minden pillérben ugyanannyi, a különbség az, hogy a versenyszférában a meghatározott minimumhoz képest magasabb fizetést is adhatnak a cégek.

Az illetékességünkhöz tartozó települések közül 29 önkormányzat és 3 egyházi jogi személy ezer diák foglalkoztatására kaphat támogatást. Mezőgazdasági idénymunkára 7 foglalkoztató 19 munkaerőre, a vendéglátás területéről 15 foglalkoztató 40 főre nyújtott be kérelmet – összegezte az eddigi adatokat a hivatalvezető.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában