Helyi közélet

2018.08.25. 16:11

Mindenki előtt nyitva áll a takaros barabási kiskert

Barabás - Batári Károlynét minden Barabáshoz köti, az ottani kertje jelenti számára az életet és a kikapcsolódást.

Barabás - Batári Károlynét minden Barabáshoz köti, az ottani kertje jelenti számára az életet és a kikapcsolódást.

Átadták a természet szeretetét

– Hetvenhat éves vagyok, már jó ideje nyugdíjas. Egész életemet Barabásban töltöttem el, 1968-ban építettük azt a házat, amelyben jelenleg is lakom. Szüleim kicsi korom óta a természet szeretetét adták át nekem. Édesapám egyedül gondozta gyümölcsösünket, tőle örököltem a kitartást, a növények iránti szeretetet. Amikor saját házba költöztünk a családommal, az udvaron azonnal kialakítottam magamnak egy virágoskertet. Annak ellenére, hogy egy mellékutcában lakom, mindig, mindent rendben tartok. A kertben almafák adnak gyümölcsöt, a fákat még a férjem 2003-as halála után egyedül ültettem. Ha kell, a kertben háti permetezővel gyomirtózok, magam permetezem a virágokat, zöldségeket. Sokan mondták már nekem: kár, hogy nem a főúton lakom, mert mindenki megcsodálhatná a kertemet és a növényeimet – adott bepillantást mindennapjaiba a barabási asszony.

Rengeteg az évelő virág

Hozzátette: kertjében és udvarában rengeteg évelő virág terem, úgy mint például a klematisz, a mocsári hibiszkusz, a mocsári liliom vagy a puszpáng.

– A virágaimat saját magam szaporítom. Ezek mellett tulipánok, kardvirágok, különböző színű és fajtájú rózsák, sásvirágok, sövények is díszítik a kiskertem. Igazából nem is tudom megmondani, melyik a kedvenc virágom, mert mindegyiket egyformán szeretem, egyforma lelkesedéssel ápolom. Szoba­növényeket, kaktuszokat, mályvákat, filodendronokat, különböző futóvirágokat, pál­mákat évente körülbelül 120 cseréppel tartok a lakásban, melyeket tavasszal kihordok az udvarra, majd ősszel vissza – mondta a barabási Batári Károlyné Ibolya, akinek a kertészkedés a mindennapjainak fontos része, állandóan figyeli, melyik virág igényel vizet, friss földet, naposabb vagy hűvösebb elhelyezést.

Komposztot készít

– Az egynyári virágokból hervadás után komposztot készítek, hogy az évelő társaiknak egészséges táptalaja legyen. Zöldségeskertem is van, mert véleményem szerint egy falusi ház udvarán ennek kialakítása nélkü­lözhetetlen, elengedhetetlen. Csirkéket is tartok, a „komposztjukat” is a növényeim ápolására és erősíté­sére használom fel. Száz szónak is egy a vége: életem fontos részét képezik növényeim, virágaim, melyekre a mai napig büszke is vagyok. Bár már nem vagyok fiatal, elvárom saját magamtól, hogy a kertem ápolt legyen. Bárki bármikor betekinthet hozzám – tette hozzá a Batári Károlyné.

- Tarnavölgyi Gergely -

Klematisz

Az iszalag néven is ismert klemátisz (Clematis) a nyár egyik kedvelt kerti és balkonnövénye. A hatalmas virágaival ékeskedő, akár 3-5 méter magasra is felkapaszkodó kúszónövény nem túl igényes, könnyű tartani, csupán némi türelmet igényel, míg nagyra nő és igazán hatalmasak lesznek a virágai. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására kitűnő, dézsában nevelve a napos balkon különleges dísze lehet. A szemkápráztató növénynek számtalan fajtája ismert, melyek virágzási időszaka is eltérő. Vannak szimpla és dupla levelű, fehérben, sárgában és pirosban pompázó fajok, de leggyakoribb a kerti klemátisz, aminek virágai a rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. A virágfejei akár 15-20 centiméter átmérőjűre is megnőnek és ha jól érzi magát, egész nyáron ontja virágait. Kúszónövény ugyan, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas. Ha a házfalra szeretnénk felfuttatni, húzzunk ki egy drótot, amin felkúszhat. Világos és félárnyékos helyet válasszunk számára. Gyökérzete árnyékos, hűvös talajt kíván, a bőséges virágzáshoz viszont napfényre van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában