Helyi közélet

2018.08.27. 14:37

Mintamegye lehet Szabolcs-Szatmár-Bereg is

Kisvárda - Tartalmas programmal segítik a közfoglalkoztatottak visszatérését a munkaerőpiacra.

Kisvárda - Tartalmas programmal segítik a közfoglalkoztatottak visszatérését a munkaerőpiacra.

Új munkaerőpiaci program indul Kelet-Magyarországon – a bejelentés a kisvárdai polgármesteri hivatal zsúfolásig telt dísztermében hangzott el hétfőn. Dr. Barabás Jánosné, a házigazda város jegyzője közölte:

– Településünkön a fejlődés kulcsát az oktatás és az infrastruktúra párhuzamos gyarapodása jelenti. Stratégiai cél a turizmus is. A gazdaság ösztönzésével olyan területekre is fókuszálunk, ami pozitívan hat a foglalkoztatáspolitikára.

– Tény, hogy évek óta javul a munkaerőpiaci helyzet Szabolcs-Szatmár-Beregben – állapította meg Román István megyei kormánymegbízott. – Amíg 2010-ben 185 ezer foglalkoztatott volt, mára ez a mutató 244 ezerre duzzadt. Ha pedig a számok mélyére nézünk, megjegyzendő, hogy az emelkedés előidézője nem csak a közfoglalkoztatásban, hanem a versenyszférában is keresendő. A munkanélküliségi ráta a megyében nyolc esztendeje 20 százalék volt, ez az idén 8 százalékra csökkent. Bizonyos területeken munkaerőhiány lépett fel. A kormányhivatal is arra törekszik, hogy egymásra találjanak a piaci szereplők.

– Szabolcs-Szatmár-Beregben a munkanélküliek száma 40 ezerről 23 ezerre, a regisztrált álláskeresőké pedig 57 ezerről 31 ezerre esett vissza 2010 és 2017 között - állította Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. – A továbbiakban is az a kiemelt törekvés, hogy a közfoglalkoztatottakat, az inaktívakat, a pályakezdő fiatalokat, a nyugdíjasokat, illetve a kisgyermekes anyákat is minél nagyobb számban a munkaerőpiacra tereljük. Az úgynevezett pilot-program célja a foglalkoztatási osztályok hatékonyságának növelése, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak elsődleges segítése ahhoz, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. A projekt első része az a kutatás, ami a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat működésének fejlesztésére, a felnőttképzés rendszerének finomítására is fókuszál. A második részben két kiválasztott megyében (Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben) próbáljuk módosítani a javasolt eszközrendszert. Kiemelt hangsúlyt kap a munkáltatók igényeinek a felmérése, a járási és a megyei hivatalok, valamint a vállalkozások közötti kapcsolatok hatékonysága. A megújult működéshez szükség van az osztályokon dolgozók munkamódszerének átalakítására is.

Az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci visszatérésének megsegítésére indított programot az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) koordinálja az év végéig.

– Az OFA Nonprofit Kft. valamennyi régióban működtet kirendeltséget. A következő időszak egyik legfőbb feladataként a foglalkoztatási osztályok korszerű működésének megteremtését tűzte ki célul – nyomatékosította Karakó László ügyvezető igazgató. – Az említett pilot-programban a piaci igényekhez igazodva alakulnak át és válnak működési-hatékonysági szempontból modernebbé a munkaügyi kirendeltségek foglalkoztatási osztályai. A bevont külső szakmai partner elemzése után dolgozzák ki a a munkaerő-kínálatot és -keresletet támogató rendszereket, amit a gyakorlati alkalmazás követ. Alapvető szempont, hogy megfelelő módon mérjék fel a munkaügyi hivatalokhoz fordulók képességeit, az álláskeresők a kompetenciájukhoz igazítva kapjanak lehetőséget az elhelyezkedésükre. Kiválasztott, képzett navigátorok segítenek az új módszerek bevezetésében. A tanulságok leszűrése után később más megyékben is szeretnénk hatékonyabbá tenni a foglalkoztatási osztályok munkáját.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában