Helyi közélet

2018.08.28. 15:38

Összefogás gyümölcse a kórusfesztivál

Nyíregyháza - A görög karnagy éppen úgy jól érezte magát a folklóresten, mint a gálaműsoron.

Nyíregyháza - A görög karnagy éppen úgy jól érezte magát a folklóresten, mint a gálaműsoron.

Nemzetközi zsűri minősítette Nyíregyházán a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusversenyen a világ minden részéből ide érkezett énekkarokat.

Nem volt szükség tolmácsra

A zsűri tagjai között volt a görög Michalis Patseas is, aki bár Nyíregyházán először járt, azonban egyáltalán nem ismeretlen a magyar zenei szakemberek előtt. A görög zenepedagógus és karnagy a kecskeméti Kodály Zoltán Intézetben tanult 1986 és 1989 között, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja.

Amikor a tanulmányai befejeztével visszatért hazájába, létrehozta a Görög Kodály Társaságot, valamint a görögországi Kodály Intézet konzervatóriumát. A Nemzetközi Kodály Társaságnak is elnöke volt a közelmúltban.

A Magyarországhoz fűződő kapcsolatoknak köszönhetően kiválóan beszél magyarul, így nem kellett tolmács, amikor arra kértük, hogy foglalja össze az idei kórusfesztiválon szerzett tapasztalatait.

Összességében értékelni

– A korábbi évekből jól ismerem Szabó Dénes karnagy és fesztiváligazgató munkásságát, jól ismerem az együtteseit is, de amit itt tapasztaltam, az maga volt a csoda. Éppen a napokban magyarázta nekem: ahhoz, hogy ez a nagyszerű fesztiváli élmény megvalósulhasson, ahhoz az is kellett a lelkes szervezők munkája mellett, hogy város támogassa és segítse mind a fesztivált, mind a Kodály Zoltán Általános Iskolát. Személyesen is megtapasztalhattam, a város polgármestere, dr. Kovács Ferenc, a város lakói és a megyében élő emberek komolyan veszik a támogatást, ott vannak mindenhol, segítenek, amit kell. Gyönyörű összefogás gyümölcse ez a fesztivál, gratulálok mindenkinek.

Kíváncsiak voltunk arra, vajon mi tetszett a legjobban a görög szakembernek.

– Nem tudnék egy mozzanatot, egy rendezvényt sem kiemelni, ezt a fesztivált egységében, összességében és folyamatában kell értékelni, és szerintem minden pillanatát jól megtervezték és megszervezték. Éppen úgy jól éreztem magam Nyíregyháza főterén a folklóresten, mint a sportcsarnokban a gálaműsoron – tette hozzá Michalis Patseas.

- MML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában