Helyi közélet

2018.08.08. 10:19

Térségünk festői szépségét „ecsetelték” a művészek

Mátészalka - A megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága – hangsúlyozta az elnök.

Mátészalka - A megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága – hangsúlyozta az elnök.

A III. Szalka Tárlat záró kiállításával fejeződött be a Fülöp Sándor festőművész emlékére megrendezett II. Szatmári Művésztelep alkotótábora.

– Impresszióban gazdag egy hét telt el július 28-ától augusztus 4-éig az alkotóműhelyben, amely Szatmár megye és Mátészalka művészi fényességét hivatott bemutatni. A festő- és iparművészek csodálatos alkotásokon keresztül tárták fel térségünk szépségét, ha úgy tetszik, Isten fényét – értékelt a zárórendezvényen Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

Kiemelte: fontos megőriznünk az identitásunkat, a kereszténységünket, a magyar művészi mivoltunkat, mert a megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága.

Tudomány és művészet

Dr. Stonawski Tamás festőművész, művészeti vezető alkotóként kalauzolta a megjelenteket, a festészet nyelvén bemutatva a szatmári világ csodáit.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere Isten fényéről mesélt, amely beragyogja az életünket, és a földi értelemben vett fényről mint a település jelképéről, nem véletlenül, hiszen a mai Magyarországon elsőként, 1888-ban Mátészalkán gyulladt fel elsőként az elektromos közvilágítás és az első villamosított lakóház is itt volt.

Dr. Vitéz Ferenc irodalmár, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docense a tárlat kapcsán az alkotások „találkozását” emelte ki a tudomány és a művészet területén.

– A fény láthatóan összeköti a transzcendentális világot a látható világgal. A kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése kötelessége a településeknek, hiszen elengedhetetlen lesz a korszak elemzéséhez – szólt a jövő nemzedékéhez is.

Isten a legnagyobb alkotó

– Hála és köszönet a nagy Alkotónak az emberi művé­sze­t­ért, amellyel gazdagodhat minden ember, érzelmileg és lelkileg egyaránt. Soli Deo Gloria! – zárta értékelését Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában