Helyi közélet

2018.08.13. 11:28

Több százan tiltakoznak az alacsony felvásárlási ár ellen Anarcson

Anarcs - Nyár végén, ősz elején mindig nagy a tömeg az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, így aki hétfőn délelőtt arra autózott, talán csak arra figyelt fel, hogy az út mindkét szélén személyautók állnak hosszú, hosszú sorban. A lassításra kényszerülő közlekedők azonban azt a több száz gazdálkodót is észrevehették, akik az üzem bejárata előtt beszélgettek.

Anarcs - Nyár végén, ősz elején mindig nagy a tömeg az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, így aki hétfőn délelőtt arra autózott, talán csak arra figyelt fel, hogy az út mindkét szélén személyautók állnak hosszú, hosszú sorban. A lassításra kényszerülő közlekedők azonban azt a több száz gazdálkodót is észrevehették, akik az üzem bejárata előtt beszélgettek.

Az almásgazdák a megye minden részéből érkeztek, hogy így demonstráljanak és tiltakozzanak az ipari alma felvásárlási ára ellen. – Körülbelül háromszázan vagyunk, de az elégedetlen gazdák száma ennek legalább a tízszerese, és azok is mellettünk állnak, akik most nincsenek itt, de akik úgy döntöttek: nem szedik le az almájukat – mondta lapunknak a helyszínen Bori Vilmos, a demonstráció egyik szervezője.

– A Kisvárda környékén élő gazdálkodók a múlt héten kezdtek el érdeklődni az anarcsi üzemnél – azért itt, mert legkorábban ez az üzem kezdi meg az átvételt. Először nem mondtak nekik árat, pénteken viszont igen: akkor derült ki, hogy 13 forintot adnak az ipari alma kilójáért, de ez még az önköltséget sem fedezi, sőt! A legnagyobb probléma az, hogy tavaly a megye nagy részén elverte a jég a termést, így a gazdálkodók mínusszal zártak, sőt, sokaknak hitelt kellett felvenni azért, hogy tavasszal el tudják kezdeni a munkákat: a metszést, a permetezést. Számukra létkérdés, hogy ebben az évben legyen annyi bevételük, amiből a tavalyi év veszteségeit pótolni tudják, de ilyen felvásárlási árak mellett ez lehetetlen – mondja Bori Vilmos, akinek 16 hektáron 12 ezer almafája van. – Ahhoz, hogy nullára jöjjünk ki, legalább 25 forintos kilónkénti árra lenne szükség, de a piaci helyzet még a 35 forintot is indokolná. Amit most tehetünk, az az, hogy nem hozzuk ide az almát, mert akkor legalább a szállítási költséget megspóroljuk, igen ám, de akkor jön a kérdés: mit tesz a cég, ha nem tartjuk be a szerződésben vállaltakat? Merthogy itt mindenkinek szerződése van, és félő, hogy kötbért szabnak ki ránk. Abban bízunk, hogy az agrárgazdasági kamara és az államtitkárság mellénk áll, és hogy nem csak az árban lesz előrelépés, de a szerződések jogi vonatkozásában is segítenek nekünk – tette hozzá.

Veres Anita fiatal gazda, családjával Ilken 23 hektáron gazdálkodnak. Azt mondja, a 25 forinttal kiegyeznének, ez lenne az az ár, ami kompenzálná a tavalyi veszteségeiket. – Mindent megtettünk, hogy megvédjük a fáinkat, vízzel még éjszaka is permeteztünk az elmúlt évben, a termés nagy része mégis elfagyott, ezért is bíztunk különösen az idei szezonban. Úgy tűnik, mindhiába, a 13 forint nevetségesen alacsony. Az időjárás sem kedvez nekünk, hiszen két héttel hamarabb érik minden, így rezisztens fajták közül néhánynak már csak pár napja maradt, utána a tartósan nagy meleg miatt a termés tönkremegy – addig kellene megoldást találni a problémára, de mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra és bízunk a kamara segítségében.

Varga Szabina bioalmát termeszt, Gemzsén 12,4 hektáron 10 ezer almafájuk van. – Mi még nem tudunk árat, de mivel a bioalma esetében ez az ipari alma árának duplája szokott lenni, legfeljebb 22–25 forintra számíthatunk – ez a tavalyinak alig a negyede. Szerintem nincs még egy ágazat, ahol a gazdálkodók ennyire ki lennének szolgáltatva, mi csak akkor tudjuk meg, hogy mennyit fizetnek az almáért, amikor már lebillentettük a kocsiról és kifelé jövünk az üzemből. A termésmennyiség tükrében minden évben tervezgetünk, kalkulálunk, most azt gondoltuk, hogy minimum kettessel fog kezdődni a felvásárlási ár, a 13 forintra a legrosszabb álmainkban sem gondoltunk. Mindig mindenki a világpiacra hivatkozik, de ha ezt vennénk alapul, legalább 30 forinttal kellett volna indítani a szezont. Tévedés ne essék: nekünk nem a cég vezetésével van bajunk, tudjuk, hogy ez egy globális probléma, amit szeretnénk minél rövidebb idő alatt megoldani, ellenkező esetben nagyon sok gazdálkodó lesz kénytelen lehúzni a rolót – mondta Varga Szabina.


[related-post post_id="3950754"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában