Helyi közélet

2018.08.06. 12:00

Tudják, lesz elég Nemtudom

Tarpa - Az idei rekkenő nyár hatására a szilvatermés hamarabb, egy része kicsit kínjában érik.

Tarpa - Az idei rekkenő nyár hatására a szilvatermés hamarabb, egy része kicsit kínjában érik.

A helyenkénti tavaszi fagyok és a szélsőséges nyári időjárás ellenére idén - az országos becslésekhez hasonlóan - átlagosan jónak mondható termés várható Szatmár-Bereg jellegzetes, hamvaskék gyümölcséből.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szerint az átlagosnak mondható hatvanezer tonnánál valamivel több termés várható idén Magyarországon szilvából, ami megfelel a sokéves hazai átlagnak. Az elmúlt évben a tavaszi fagykárok a termés mennyiségére is negatív hatással volt, ám ezt a termelők végül nem bánták, mivel magasabb áron értékesíthették a gyümölcsöt.

Expressz érés

Az idén meglehetősen kiszámíthatatlan - aszályos és forró - a nyár, aminek következtében már július első felében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők.

A termés zöme a szokásos augusztus közepétől két héttel hamarabb érik, már szüretelik is. A késői érésű fajták - átlagos években - szeptember második felében esedékes szezonja is minden bizonnyal ugyanennyivel korábbra tevődik.

A termést akár döntő mértékben is megritkító virágzáskori fagyok idén csak mikro körzetekben "arattak" a szatmár-beregi tájon. A szilvások döntő többségét nem érte fagykár, ahol pedig csak gyengébb volt, ott a hideg áldásos munkát végzett, mivel a mérsékelten megritkított termés kiváló minőségben érhet be.

Erőlködnek a fák

- Tarpán például július hónap folyamán egészen augusztusig egy szem eső nem esett, miközben a szilvafák zöme igen jó kötés után nagy termést nevelt, azaz hogy próbált nevelni, de a kánikula a fákat is megfogta - mondja Tóth László termelő.

Földije, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendben alapító társ dr Kelemen Béla szerint ma már látszik, csalóka volt a fákat hasító, ágakat törő nagy termés ígérete, mer a rekkenő hőségben a fák termőegyensúlya felbillent : - Miután ezt a növények "érzik", a körülményekhez képest túlterheltek, igyekeznek megszabadulni a fölöslegüktől. Ha kiváló minőségű "Nemtudom" szilvát, s belőle kiváló szilvóriumot szeretne valaki idén is, akkor a terméshullajtásban nem érdemes megakadályozni - alátámasztással és gyakori locsolással - a szilvafákat - teszi hozzá.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában