Helyi közélet

2018.08.31. 14:30

Videó: Ez igaz? Star Wars filmet forgatnak a mátészalkaiak?

Mátészalka - A legnépszerűbb közösségi portálon szörfözők a közelmúltban könnyűszerrel beleszaladhattak az alábbi különös hirdetménybe...

Mátészalka - A legnépszerűbb közösségi portálon szörfözők a közelmúltban könnyűszerrel beleszaladhattak az alábbi különös hirdetménybe...

„Aki részt venne statisztaként Mos Eisley nyüzsgő piacának életében, szeretettel várjuk szeptember 1-jén, 13 órára. A forgatás kezdete 16 óra. Pontos cím: Noszvaj, Honvéd u. 37. Várunk űrlényes jelmezeseket, Jawakat, vászonba tekert Tatooine-lakosokat, buckalakókat! Smink 14 órától, eligazítás és próbák 15 órától.”

Ezt látva két eset lehetséges: vagy az elfogyasztott bor volt nagyon ütős, vagy George Lucas titokban Noszvajon forgatja a Star Wars saga legújabb epizódját. Ám az első sokk után könnyű rátalálni az igazságra: valójában ezen a vasárnapon rajongói filmet forgat két mátészalkai televíziós, Varga Dezső és Varga Zsolt. Ráadásul nem is akármilyet, a Vader egy 90 perces opus, amilyet Magyarországon még soha nem készítettek.

Minden adott a forgatáshoz

– A tűzijáték elől menekültünk be a kutyámmal a kazánházunkba 2016 szilveszterén, és „csont” hangerőn nézni kezdtem a kedvenc Star Wars epizódomat, hogy elnyomjam a kinti zajt. Akkor jött az ötlet, hogy ezt a mai lehetőségeinkkel mi is meg tudnánk csinálni – mesélte Varga Dezső, Dedi, aki foglalkozását tekintve operatőr. No meg jelmezes SW-fan, több jelmezes csoport tagja, aki jól tudta: lesz technika, Darth Vader- és jedi-ruha, sivatagi rohamosztagos jelmez, meg minden. Illetve majdnem minden, ugyanis pénz nélkül hiába van (űr)paripa, fegyver.

Negyedszázados szakmai múlt

– Először azt találtuk ki, hogy támogathatnának bennünket a rajongók egy mozijegy árával, de bármennyire sokan vagyunk, Magyarország mégsem Amerika, és jó, ha 30 ezer forint összejött. Csináltunk hát 2016-ban egy mozielőzetest, amivel már házalni is lehetett. Mígnem három nyíregyházi cégvezető felajánlotta, hogy szponzora lesz a projektnek, s így lett néhány milliónk. Mondanom sem kell, mindhárman élnek-halnak az SW-ért, és játszani is fognak a filmünkben, jedi lovagot, illetve gengsztereket alakítanak majd.

Most bizonyára azt kérdezik, hogyan képesek amatőrök egy másfél órás sci-fi elkészítésére? Legfőképpen úgy, hogy itt egy 25 éves televíziós múlttal rendelkező filmes párosról van szó, akiket egy londoni magazin Európa legjobb esküvői filmeseinek választott, és akik már beírták nevüket a filmtörténelembe Az ekekapa vissza­ránt című kultikus, hangalámondásos SW-paródiával.

Persze nyilván kellett egy forgatókönyv is, ám amikor Dedi másfél oldalt kiszenvedve rájött, hogy ehhez nem ért, SW-könyvek után nézett. Rátalált James Luceno A sötét nagyúr című 2005-ös művére, ami tökéletesnek bizonyult. A Sith-ek bosszúja (a 2005-ben forgatott 3. rész) és a 66-os parancs után vagyunk. Palpatine szenátornak nem sikerült minden jedivel leszámolnia, így Darth Vaderre marad a piszkos munka.

A dramaturgiai munkát a nyíregyházi színház korábbi művésze, Venyige Sándor vállalta, ráadásul összejött egy 60 fős stáb, és a filmben legalább 100 rajongó szerepel majd, akik hozzák a saját, nem olcsó jelmezeiket. A munkát egy 3 éves előkészítés előzte meg. A forgatás augusztus 13–14-én kezdődött a kelenföldi hőerőműben, kvázi a jedik szeparatista bázisán. Később forog majd a kamera Tatabánya mellett és Pest környékén, illetve a Bükki Nemzeti Parkban, így a már említett Noszvajban is, ahol a barlanglakások megszólalásig hasonlítanak Mos Eisley épületeire.

Felkerül a YouTube-ra

– Hosszú töprengés után kizárólag amatőr szereplők mellett döntöttünk, hiszen ez mégiscsak egy rajongói film. De a szövegeket profi szinkronszínészek mondják fel, közöttük nem egy ismerős hang is megszólal majd. Egy profi művészünk azért lesz, Makranczi Zalán Obi-Wan Kenobit alakítja. Médiatámogatónk az ATV, ahol azt is megengedték, hogy használhassuk a greenbox stúdiójukat. Feltűnik majd a vásznon Azurák Csaba, Németh Szilárd; Svábi Andrásra pedig egy birodalmi tiszt szerepét bíztuk.

– Felvettük a kapcsolatot a könyv írójával, a Nemzeti Sport egyik újságírója pedig beszélt a forgatásról a Forma–1 monacói nagydíjon George Lucasnak, aki azt kérte, küldjük el neki a filmet. Őszre az összes jelenetet rögzítjük, utána egy év utómunka következik, jövő ősszel pedig díszbemutatót tervezünk a Lurdy Házban. A rajongótábor a YouTube-on élvezheti a produkciót – mondta el lapunknak Varga Dezső.

Érdekességek, szenzációk a Vader kapcsán

Az első fél órás, magyar rajongói filmet Füle Zoltán készítette 2000-ben (Sötét oldal, rejtett múlt), aminek 2006-ban elkészült az egyórás folytatása.

Varga Dezső az SW-filmeket részenként több mint ötszázszor látta.

A Vader R2D2-ját a pécsi Dukovics Krisztián készítette, távirányítással működik, és minden SW-filmekben látott mozdulatot megcsinál. A fanatikus robotépítők a Leginkább filmhű robot címmel jutalmazták, a Vajdahunyad várában forgatnak majd vele.

Klónjelmezt Londonból rendeltek, és itthon 10 darababot gyártanak le belőle. Törhető műanyagból készül még 10 rohamosztagos és egy C3PO jelmez, és a 3D-s animációkhoz különféle objektumokat, űrhajókat, csontvázas rohamosztagosokat vásároltak.

Angliában találtak egy renderfarmot, ha lenne még támogatójuk, ott a pénzből tökéletesíteni tudnák a CGI-t.

Egy rohamosztagos szerelés ára 200 ezer forint, a Darth Vader ruha és sisak már másfél milliójában van a tulajdonosának, a Lucasfilm szerint jobb, mint az eredeti.

A Vadert indítják a Lucasfilm rajongói filmversenyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában