Helyi közélet

2018.09.02. 16:46

A nap, amikor az álom valósággá vált

Nyírbátor - Új mérföldkőhöz érkezve: szélesebb körű oktatásra, sportra és közétkeztetésre is teret nyitott az iskolabővítés.

Nyírbátor - Új mérföldkőhöz érkezve: szélesebb körű oktatásra, sportra és közétkeztetésre is teret nyitott az iskolabővítés.

– A szentháromság egy istenének színe előtt fogadom, hogy viselkedésemben, kötelességem teljesítésében, legjobb tudásom szerint hűséggel igyekszem helytállni. Tanulói mivoltomban a katolikus egyház és Magyarország törvényes rendjét megtartom – harsogták egy emberként az eskü szövegét vasárnap délelőtt a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tanulói Babály András katolikus atya irányítása mellett. Ezen a napon mindjárt két jeles alkalom kapcsán szólított jelképesen az iskolacsengő: egyfelől tanévnyitót tartottak a patinás intézmény falai között, másfelől átadták az iskola 1,3 milliárd forintból alig egy év alatt elkészült modern épületrészét, amelyben tornacsarnok, konyha, valamint ebédlő is helyet kapott. Szeptembertől már egy minden igényt kielégítő, az oktatás 21. századi kihívásainak is megfelelő tanintézménybe járhatnak az újonnan beiskolázott gyerekek, a testnevelést, és az angolt tanuló legkisebbek, illetve a humán és informatika tagozatos, illetve nyelvi előkészítős legnagyobbak.

A Báthory egy megfeszített és nehéz év után több mint háromezer négyzetméterrel lett nagyobb, és a több mint négyezer négyzetmétert érintő beruházásnak köszönhetően minden akadály elhárult, az az élménypedagógián alapuló tanítás megszilárdítása, a projektoktatás megvalósulása, a személyre szabott tehetséggondozás és a felzárkóztatás elől.

A rendkívüli tanévnyitót többek között megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós, a Miniszterelnökség felelős államtitkára, Molnár Katalin, az Egyházmegyei katolikus iskolák Főigazgatóságának a főigazgatója, dr. Andavölgyi Ferenc, a köznevelésért felelős Államtitkárság osztályvezetője, dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, dr. Trefán Szabolcs a Nyírbátori Járási Hivatal helyettes vezetője, Szabó István megyei alelnök, Máté Antal, a város polgármestere, és nem utolsósorban Palánki Ferenc excellenciás püspök, aki szentmisét is tartott az ünnepi ceremónia előtt.

Soltész Miklós államtitkár Vianney Szent Jánost idézte – aki arra figyelmeztetett, hogy amíg nem szeretjük Istent, nem leszünk soha boldogok, hiszen minden fárasztó és unalmas marad –, majd a pedagógusoknak üzent, amikor úgy fogalmazott: – Tudnunk kell, hogy minden gyermek más, mindegyikből ki lehet szeretni azt a tudást, értéket, ami bennük van. Azokból is, akik bukdácsolnak, vagy nehezebben tanulnak egy-egy tárgyat. Mindehhez a kormány csak segítséget tud adni, a hátteret tudja biztosítani – utalt az államtitkár a több mint egymilliárdos támogatásra. A gyerekeket arra kérte, őrizzék meg az iskolát a következő nemzedék számára is, majd a következő gondolattal zárta mondandóját: – Isten áldja azokat, akik a jövőben is a gyermekeket, a nemzetet és az egyházat szolgálják.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában