Helyi közélet

2018.09.28. 13:29

A paradicsomi kertek átmentéséért

Nyíregyháza - A felsőoktatási intézmények botanikuskertjei mára azonos pénzügyi gondokkal küzdenek.

Nyíregyháza - A felsőoktatási intézmények botanikuskertjei mára azonos pénzügyi gondokkal küzdenek.

– Napjaink botanikuskertjei Noé újkori bárkái, nem véletlen, hogy a szerepük az egész világon felértékelődött – ezekkel a szavakkal nyitotta meg ma a X. Tuzson János tudományos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen Vassné dr. Figula Erika, az intézmény rektora, egyben a rendezvény fővédnöke. Köszöntő szavaiból már az első pillanatban kiviláglott a találkozó legfőbb célja: mit tehetünk azért, hogy ezek a kertek – amelyek a kihalóban lévő növényfajok, génalap tartalékok utolsó mentsvárai, őrzői, ugyanakkor a környezettudatos gondolkodás kialakításának fontos terepei – megmaradjanak, sőt, tovább fejlődjenek.

A rendezvényen tiszteletét tette, a nyíregyházi botanikuskert névadójának, dr. Tuzson János, botanikus professzornak az unokája és dédunokája. A dédunoka, dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a személyes kötődésen túl a természet szeretetére nevelés fontosságát hangsúlyozta. – A tudományos kutatás mellett, a gyermekek nevelésében van szerepe az ilyen létesítményeknek, ami pedig a jövőre van nagy hatással. A természetet, környezetüket szerető gyerekekből lesznek a jövő felnőttjei, a jövő társadalma, ami a megmaradásunk egyik záloga – hangsúlyozta az államtitkár.

– Szűk másfél év múlva ünnepeljük dr. Tuzson János születésének a 150. évfordulóját, és a különleges alkalomból egy Emlékkönyvet szeretnénk kiadni, bemutatva, honnan indult a székelyföldön született, félárva gyerek, hogy a hét testvére közül egyedüliként kiemelkedve budapesti egyetemi tanárrá váljon – mindezt már Tuzson Balázs, az emlékező unoka árulta el lapunknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában