Helyi közélet

2018.09.16. 17:50

A tudás kökényszemű fája a nyírszőlősi kertben

Nyírszőlős - Roskadozik hatalmas termésétől az a kökényfa, amelyre a nyírszőlősi kert gazdája ezekben a napokban legalább olyan büszke, mint arra a másfél száz fajtából álló csemegeszőlő gyűjteményére, melyet lassan már három évtizede gyarapít s gondoz nagy szakértelemmel.

Nyírszőlős - Roskadozik hatalmas termésétől az a kökényfa, amelyre a nyírszőlősi kert gazdája ezekben a napokban legalább olyan büszke, mint arra a másfél száz fajtából álló csemegeszőlő gyűjteményére, melyet lassan már három évtizede gyarapít s gondoz nagy szakértelemmel.

Akiről szó van, az Bányay László szőlőnemesítő, aki ezúttal először a kökényszemektől roskadozó fájához vezet, mert mint mondja, az idei különleges évjáratban még ő is elképedt a „Zemplén” néven állami elismerést kapott fajta különlegesen zamatos és értékes beltartalmú termésén.

Öröm az ürömben

– Hogy szét ne szakadjon, tucatnyi karóval kellett föltámasztanom a fa ágait – becsüli legalább mázsányira a termését a nyírszőlősi kertész.

– Ám ami igazán meglepő, hogy a lédús, üdítően ízletes gyümölcsét már szeptember közepén élvezet kóstolni. Persze, e korai érésbe alaposan belejátszik az idei, rendkívüli időjárás. Tél nem volt, márciusban már virítottak a fák, áprilisban pedig 30 fokokat jegyeztem fel – utal a majd’ 28 éve minden áldott nap vezetett kertésznaplójára Bányay László. – Ehhez a három hét koraiságot okozó meleghez ráadásul tavasszal állandó szél, a nyár folyamán pedig borzasztó szárazság társult. Ennyire kevés csapadékot még sosem mértem itt, amióta művelem ezt a kertet. Hiába voltak jó esők Nyíregyházán, a kótaji úti sorompótól errefelé egy szem sem hullott. A kutunk vizéből is csak a virágaink megmentésére futotta – mutatja felesége szebbnél-szebb kedvenceit a 75 évesen is örökké tevékenykedő kertész.

Szerény környezeti igényei és szárazságtűrése alapján a kökény akár a klímaváltozás egyik ígéretes termesztett gyümölcsfajtája lehet.

Ápolása a szilváéhoz hasonló, biotermesztésben legnagyobb kihívást a szilvamoly elleni védekezés jelenti. A gyümölcséből készülhet lekvár, szörp, pálinka, de még instant tea is. Jóformán minden része alkalmas valamilyen életfunkciónk javítására.

Immunerősítő hatás

A kökényvirág teája zsírégető. A termése immunerősítő, ugyanakkor hasfogó hatású. Igen nagy az antioxidáns és ellagsav tartalma. E vegyületek révén a kökény fokozza a szervezet védekezőképességét, ezért aztán betegség utáni lábadozás idején erősen javallott, továbbá szív és érrendszeri betegségek megelőzésére is nagyon jó.

Az ellagsav pedig a kollagén lebomlását lassítja, vagyis az inak, porcok, ízületek kopását csökkenti – tudtuk meg Bányay Lászlótól.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában