Helyi közélet

2018.09.15. 11:24

Az övéihez látogatott haza a kormánybiztos

Tiszavasvári - A ruszin nép mindig hűséges volt a magyarsághoz.

Tiszavasvári - A ruszin nép mindig hűséges volt a magyarsághoz.

Gyermekkorának egykori színhelyére, Tiszavasváriba látogatott pénteken délután dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, jelenleg országgyűlési képviselő, a hazafias nevelésért felelős kormánybiztos. A Kelet-Magyarországhoz ezer szállal kötődő politikus a helyi ruszin kisebbség családi napjára kapott meghívást, ahol megkülönböztetett figyelemmel és nagy szeretettel fogadták.

Aktuális kérdésekről

A találkozó valóban családias, kötetlen beszélgetésekkel tarkított volt, miközben természetesen a várost érintő aktuális kérdésekről és a szeptember 16-ai időközi polgármester-választás fontosságáról is szó esett. Ezért is kísérte el a kormánybiztost a térség országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző, valamint a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Szőke Zoltán. A kivételes vendég meghatottan beszélt arról, hogy mennyi kedves hozzátartozója, rokona nyugszik a helyi temetőben.

A családtól a nemzetig

– Azért is szép magyarnak lennünk, mert bizonyos értelemben szláv vagy éppen sváb vér is jócskán folyik az ereinkben, ezáltal itt a Kárpát-medencébe sikerült nagyon sok kultúrát beintegrálni, ami rendkívül szép dolog. Mi – ezzel a névvel, hogy Simicskó talán én is fogalmazhatok így – a ruszinokhoz is tartozunk azzal, hogy a ruszinságunkat feltérképezzük, majd a mi családtörténeteinket összerakva kapjuk meg egy nagyobb közösség, azután egy nemzet történetét – hangsúlyozta dr. Simicskó István, föllebbentve a fátylat arról is, hogy korábban fehér horvátoknak hívták a ruszinokat; ők voltak a délszláv népek ősei, és ez a nép mindig hűséges volt a magyarsághoz.

A képviselő megígérte, hogy a jövőben segíti a tiszavasvári ruszinok kulturális kezdeményezéseit és a ruszin értékek megőrzését.

- MJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában