Helyi közélet

2018.09.12. 07:30

"Azt a szót, hogy rák, nem is nagyon használtam, hittem abban, hogy meg fogok gyógyulni"

<p class="bodytext">Nyíregyháza - Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől. Két év alatt két és fél millió embert vizsgálnának meg, az 50-70 év közöttieket hívják be a szűrésre.

Nyíregyháza - Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől. Két év alatt két és fél millió embert vizsgálnának meg, az 50-70 év közöttieket hívják be a szűrésre.

Az egészségügyi szakma indokoltnak tartja és komoly előrelépésnek tekinti a kezdeményezést. Hazánkban évente ötezren halnak meg vastagbélrákban, holott korai stádiumban gyógyítható lenne.

– A férjem az onkológián feküdt, az osztály folyosóján különböző tájékoztató füzetek voltak kirakva az asztalokon. A látogatás után, haza felé menet elvettem egyet: a vastag- és végbéldaganatok kialakulásáról, tüneteiről, a szűrések fontosságáról szóló prospektust végiglapozva kiderült; az ott leírt tíz tünetből nyolc illik rám. Másnap bementem a férjem orvosához, s mivel jól ismertem, tudtam megbízható kezekben leszek. A doktor elküldött tükrözésre, vérvételre, s a leletek vastagbélrákot igazoltak. Azt a szót, hogy rák, nem is nagyon használtam, hittem abban, hogy meg fogok gyógyulni, – és úgy is lett – mesélte Ágnes.

Az ehhez hasonló történetek igazolják, s alátámasztják, hogy óriási szerepe van a daganatos betegségek gyógyításában a korai diagnosztikának, amikor még megmenthető egy ember élete. A statisztikák riasztóak: Magyarországon majdnem minden ráktípusban emelkedik a megbetegedésszám. Népegészségügyi szempontból a legszélesebb védőhálót a szűrések jelentik.

Éppen ezért indul el szeptembertől a vastag- és végbélszűrési program. A tervek szerint az önkéntes szűrőprogram két lépcsőben, a háziorvosok bevonásával valósul meg.

Szakaszosan küldik a behívót

Az első szűrésnél székletmintát kell küldeni a vizsgálatot végző laboratóriumba, ezt követően csak azokat hívják be a végbéltükrözéses (kolonoszkópiás) vizsgálatra, akiknél a minta alapján felmerül, hogy daganatuk van. Sajnos az úgynevezett betegségi előállapotoknál (amikor polipot találnak) az estek 4-5 százalékából daganat alakulhat ki.

– A szervezés elindult, felmérték, hogy az országban melyek azok az endoszkópos centrumok, amelyek alkalmasak a szűrések lebonyolítására. Jelenleg úgy néz ki, hogy az országban körülbelül 55 központot jelölnek ki a feladatra, köztük van a Jósa András Oktatókórház is, ahol a műszeres feltételek rendelkezésre állnak – mondta el lapunknak dr. Szegedi László, az I. számú Belgyógyászat osztályvezető főorvosa. Hangsúlyozta: – A szakma nyitott a szervezett szűrésekre és korábban is forszíroztuk mielőbbi elindítását. Jelenleg nincs bővebb információnk arról, hogyan fogjuk ütemezni az ebből adódó teendőinket, amely havonta akár 25 plusz vizsgálatot jelenthet, az egyébként is túlterhelt osztályon a többletmunkához plusz eszközökre, asszisztensekre lehet szükség. A részleteket később tudjuk meg, annyi bizonyos: szeptemberben az első ütemben az érintett korosztályból, mintegy 600 ezren kapják meg a „behívót” országosan– tette hozzá a főorvos.

Bódításban bátrabban vállalják

Magyarországon kiugróan magasan növekszik a daganatos megbetegedések száma, a vastagbélrák a tüdődaganat után a második helyen áll. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országos átlagnál rosszabb képet mutat a statisztika, s fontos megemlíteni, hogy igen kevesen járnak el rendszeresen az ajánlott szűrésekre.

– Azzal, hogy megszólítják a veszélyeztetett korcsoportot, nagyobb lehet az aktivitás, mint korábban. Tudom, hogy a „rettegett” vastagbéltükrözés félelmet kelt az emberekben, emiatt elodázzák a vizsgálatot, pedig 60-70 százalékát bódításban végezzük. Ennek ismeretében talán nagyobb lehet a szűrési hajlandóság, mert ebben a formában is térítésmentes a szűrés – mondta el dr. Szegedi László, aki szerint a háziorvosok bevonásával hiteles, korrekt és megnyugtató információhoz juthatnak a páciensek a szűrési programot illetően.

– A betegség fiatal korban ritka, 50 év felett megnő a kockázat, a vastagbélrák azonos arányban fordul elő a nőknél és férfiaknál, a végbélrák férfiaknál gyakoribb.

– Hasonlóan a legtöbb daganatfajtához tünetmenetesen fejlődik ki; 10-12 év alatt, hátterében genetikai okokat, táplálékozásbeli szokásokat és környezeti hatásokat említhetünk, s bár az elsődleges megelőzés a szűrés, de érdemes odafigyelni a változatos, egészséges étkezésre, diétára – mondta el a gasztroenterológus.

Tünetek, teendők

A végbélrák általános tünetei: székelési szokások megváltozása, véres széklet, hasi fájdalom, fogyás, étvágytalanság, vérszegénység.

A betegség kialakulása: évtizedekig tartó hosszú folyamat, sokáig tünetmentes maradhat.

Egy rák nélküli jövőért

– Üdvözöljük az ősztől induló országos szűrőprogramot, ezután is igyekszünk felhívni a lakosság figyelmét a prevenció fontosságára és a rehabilitációs lehetőségeke – hangsúlyozta a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke. Kovács Istvánné elmondta: a jövőre 30 esztendeje működő, sztómaviselőkért dolgozó civil szervezet nevéhez számtalan rákellenes program, tájékoztató kampány, kiadvány fűződik, így például a „Kék séta a gyógyulásért”, ismeretterjesztő előadások szervezése, a műtéten átesett sortársak rehabilitációjának szervezése, az eszközellátás figyelemmel kísérése – mindez egy rák nélküli jövő reményében.

CSA, KO, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában