Helyi közélet

2018.09.21. 08:43

Életszerű tesztek, játékos feladatok a nagyobb biztonságért

Nyíregyháza - Közösen szemléltették, miként védhető meg az emberi élet, kerülhetőek el a veszélyes helyzetek.

Nyíregyháza - Közösen szemléltették, miként védhető meg az emberi élet, kerülhetőek el a veszélyes helyzetek.

A legkisebbek, az óvodások lelkesen illesztették össze a puzzle-darabokat, színezték a kifestőlapokat és boldogan mutogatták egymásnak a lemosható tetoválást, ami a jó válaszokért, megoldott feladatokért járt a megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának sátrában.

Szimulátorok, tesztek

Egy sátorral arrébb a Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársai és önkéntesei mutatták meg, hogyan kell szakszerűen újraéleszteni egy bajbajutott embertársunkat, a katasztrófavédelmi igazgatóság filmekkel, tűzvédelmi teszttel várta mindazokat, akik ellátogattak csütörtökön a Biztonság hete rendezvényre.

A megyeszékhely belvárosában a bátrabbak beülhettek a szimulátorba, ami jól érzékelteti, hogy óv meg mindenkit a biztonsági öv egy ütközéskor, a KRESZ-teszttel pedig bárki lemérhette, ismeri-e a közlekedési szabályokat.

– A Biztonság hete programsorozattal az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: a szabályok betartásával a balesetek megelőzhetőek. Most még utópiának hangzik, de közös célunk, hogy egész évben ne történjen halálos kimenetelű közúti baleset. Ebben van fontos szerepe a felvilágosításnak, amit már óvodáskorban elkezdünk – hangsúlyozta Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. Hozzátette azt is: a gyerekek fogékonyak az új információkra, gyorsan megtanulják a szabályokat, de óriási szerepe van a szülőknek abban, hogy jó példát mutassanak csemetéjüknek, hiszen ők az elsődleges, követendő minták számukra. Ha azt látják, anya és apa másképp csinálja, akkor kárba vész a megszerzett ismeret.

Nem mindegy, mi ég a kályhában

A lakástüzek kialakulásáról, megelőzéséről, az őszi és téli időszak veszélyeiről, különös tekintettel a szén-monoxid mérgezésekre, és a megelőzés fontosságára hívta fel a fiatalok és idősebbek figyelmét a katasztrófavédelem.

A „Ne gyújtsa – Gyűjtse!” kampányhoz kapcsolódóan szó esett a kéménytüzekről is és a szelektív hulladékgyűjtésről.

– A lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, továbbterjedésében közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. Sajnos, előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe a fa mellé műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, rongyokat tesznek, ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet – magyarázta Leskovics Zoltán alezredes, tűzoltósági főfelügyelő. – Ezért nagyon fontos, hogy a kazánokat, kályhákat, kandallókat csak az előírt tüzelőanyaggal fűtsük, a hulladékot pedig szelektíven gyűjtsük, s ne elégessük. Otthonunk tűzbiztonságát tovább növelhetjük füstérzékelőkkel, amelyek tűz esetén időben jeleznek – mondta a megyei tűzmegelőzési bizottság ügyvezető elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában