Helyi közélet

2018.09.12. 17:32

Fontos a megfelelő hibrid

Gyulatanya - Kukorica és napraforgó fajtabemutatót rendeztek kedden Gyulatanyán, a Nébih fajtakísérleti állomásán. A kísérletek vezetője, Augusztinyi András lapunknak elmondta: az előadások főként a tápanyag-utánpótlás témakörére fókuszáltak.

Gyulatanya - Kukorica és napraforgó fajtabemutatót rendeztek kedden Gyulatanyán, a Nébih fajtakísérleti állomásán. A kísérletek vezetője, Augusztinyi András lapunknak elmondta: az előadások főként a tápanyag-utánpótlás témakörére fókuszáltak.

– A lombtrágyázás jelentősége is megnőtt, főként ebben a száraz időben. A gazdák figyelme is egyre inkább a szárazságtűrő fajták felé fordult – említette Augusztinyi András, majd viccesen hozzátette: manapság olyan kevés a csapadék, hogy lassan olajbogyót kell termesztenünk Magyarországon.

– Az pedig már a kukorica és napraforgó nemesítők feladata, hogy az időjárási kihívásoknak leginkább megfelelő hibrideket előállítsák – fogalmazott a Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás vezetője.

Tőszám és vetésidőszak

Türk Nándor, a Pioneer Hi-b­red Magyarország Kft. területi agronómusa előadásában kifejtette: a napraforgó esetében a 25-30 centiméter tányérátmérő a legideálisabb. – Fontos a tőszám, a megfelelő vetésidőszak és persze az időjárás, ami az utóbbi években egyre szélsőségesebb. A szegedi nemesítő állomáson többek közt azon dolgoznak, hogy az időjáráshoz leginkább alkalmazkodó hibrideket kifejlesszék – említette Türk Nándor, aki szerint a kukoricabogár elterjedése is sokat árt a termésnek.

– Egyre kevesebb a csapadék, éppen ezért kerül a fókuszba az öntözés, ami sok esetben pénzkérdés – tette hozzá az agronómus, majd nyomatékosította: a siker nagyban függ attól, hogy milyen hibridet választunk. A fajtabemutatón a közel 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Jánowszky Attila is részt vett, aki az ágazatban végzett kiemelkedő munkásságának köszönhetően rendszeres vendége a megyében rendezett agronómiai rendezvényeknek.

Megalapozott tapasztalat

– Hosszú éveket töltöttem a mezőgazdaságban, gyakorlatilag 1972-től foglalkozom a szakmával, azon belül is kiemelt szerepet kapott az életemben a kukoricater­mesztés. Főagronómus, mezőgazdasági üzemvezető és szaktanácsadó is voltam – sorolta a szakember.

– Szorosan együttműködöm a vetőmag-nemesítő és forgalmazó cégekkel, amelyek meghívnak a szakmai találkozókra. A családomnak 250 hektár megművelt földje van, amelyben közel 100 hektáron, nagyjából 15-20 fajtából jómagam is fajtanemesítő kísérleteket végzek. Ezen kukoricatípusok nagy részben egy adott cég magállományából keltek ki – részletezte az agronómus. Hozzátette, hogy ezek az alkalmak nagyon sokat jelentenek neki, hiszen nyugdíjasként nemcsak tapasztalatcserére adnak lehetőséget, hanem személyesen is találkozhat a régi kollégákkal.

TG, GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában