Helyi közélet

2018.09.01. 15:09

Fotók: Tanévnyitó a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyháza - Szombaton letették az esküt a Nyíregyházi Egyetemre sikeresen felvételiző elsőévesek.

Nyíregyháza - Szombaton letették az esküt a Nyíregyházi Egyetemre sikeresen felvételiző elsőévesek.

Henry Ford autógyárosnak tulajdonítják a mondást, mely szerint csak az tud mindig fiatal maradni, aki egy életen át hajlandó tanulni, legyen bármennyi éves. Mindamellett, hogy ez volt az egyik vezérgondolata a Nyíregyházi Egyetem szombaton délelőtt megtartott tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésének, az igazságtartamát is többször megtapasztalhattuk az ünnepség ideje alatt. Mert bár két, korban nagyon is távollevő korosztály foglalt helyet a Kodály Zoltán Kulturális Centrum széksorai között – a gólyák és a jubilálók –, a szemekben ugyanaz az öröm és fiatalos fény csillogott, jeléül annak, hogy a tudás fontossága mindenek felett áll, és hogy az ember többek között arra teremtetett, hogy eredményeket tudjon felmutatni az életben.

Közel 1300 elsőéves – ebből mintegy ötszáz a teljes idejű munkarendben tanuló nappalis, nyolcszáz pedig részidős munkarendű levelezős – tette le az esküt ezen a napon, és vált az egyetem teljes jogú polgárává, egyként örülve az élet egyik legfontosabb győzelmének, a sikeres felvételinek.

Ahogy azt a 2018-19-es tanévbe lépőket köszöntő Dr. Szabó Tünde is hangsúlyozta, az élet egyik legizgalmasabb időszaka köszönt hamarosan az elsőévesekre. Az EMMI sportért felelős államtitkára elöljáróban hosszan méltatta a tanulókat fogadó felsőoktatási intézményt. Érdemi kiemelésével arra igyekezett rámutatni, hogy az egyetem az új polgárait olyan – a hagyományt a modernitással ötvöző – ismeretekkel látja majd el, amelyekkel sikeresen nézhetnek szembe a 21. század kihívásaival.

Dr. Kovács Ferenc nyíregyháza polgármestere köszöntőjében soha, egyetlen tanévnyitón se mulasztja el felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy ha nem itt nőttek fel, nem a városban tanultak, igyekezzenek megismerni Nyíregyházát. Ezúttal sem történt ez másként. – Sokat dolgoztunk azért, hogy fiataljaink itt tanuljanak és a diplomát megszerezve ide tervezzék majd a hátralévő életüket – bátorította hallgatóságát egy jó városvezetőhöz méltó módon, majd zárásképpen az 50, 60, 65 és 70 éve végzett nagy elődök előtt hajtott fejet. Megköszönte, hogy mindig jó példát mutattak a felnövekvő nemzedékeknek, majd jelképesen minden gólyát nyíregyházi polgárrá fogadott.

Az ünnepi szenátusi ülés vendége volt Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. A nagykövetasszony felszólalásának az is aktualitást adott, hogy régi új szakként elindul a szlavisztika szak ukrán szakiránnyal, amit az ukrán kisebbség növekvő száma és az ukrán határ közelsége is messzemenőkig indokolt. – Tudás nélkül sem az ember, sem az állam nem fejlődik – emlékeztetett a nagykövet, s annak a reményének adott hangot, mely szerint az egyetem ukrán szakirányán olyan fiatalok tanulnak majd, akik a jövőben fejleszteni fogják a két ország közötti kapcsolatokat.

Végezetül Vassné dr. Figula Erika rektorasszony köszöntötte az elsősöket és a jubilálókat. Az előbbieket azzal indította útnak, hogy higgyenek magukban, a lehetőségeikben, és abban, hogy a világ, az életük szabadon alakítható. A nagy elődöknek pedig köszönetet mondott, amiért oly sokat tettek a szellemi és társadalmi értékek fejlődéséért, a generációk neveléséért oktatásáért.

A rendezvény végén az elsősök letették az esküt, majd az egyetem rektora az 50, 60, 65 és 70 éve végzetteknek átnyújtotta az arany, gyémánt, vas és rubin diplomákat.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában