Helyi közélet

2018.09.25. 17:29

Gyermekdiabetológusok tanácskoztak Nyíregyházán

Nyíregyháza - A cukorbetegség diagnosztikája és kezelése Nyíregyházán is eléri a világszínvonalat.

Nyíregyháza - A cukorbetegség diagnosztikája és kezelése Nyíregyházán is eléri a világszínvonalat.

A megyeszékhely adott otthont a közelmúltban a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekgyógyász Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának XXXIV. Kongresszusának. A kétnapos tanácskozásról dr. Kántor Irén gyermekdiabetológust kérdeztük, aki a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának nevében köszöntötte a több mint 180 részvevőt.

Telefonos applikáció

– A tudományos rész a cukorbetegség kísérő betegségeit, szövődményét, speciális élethelyzeteket elemző előadásokból állt. Kiemelt hangsúlyt kapott a jelen és a jövő technológiai lehetőségeinek és ezek gyakorlati alkalmazásának a bemutatása – mondta a gyermekdiabetológus, hozzátéve: nagyon fontos a „mesterséges pancreas”, az internetes technológia, a telefonos applikációk adta lehetőségek bevonása a kezelésbe, hiszen ezek megkönnyítik az egészség megtartásához szükséges vércukorszint beállítását.

– A cukorbetegség diagnosztikája és kezelése Nyíregyházán is világszínvonalú, hiszen lehetőség van akár a genetikai diagnózisra, de a legmagasabb szintű kezelésre is, a szenzorral vezérelt inzulinpumpa alkalmazására – emelte ki dr. Kántor Irén. A kongresszus témája volt a civil szervezetek bevonása a cukorbeteg gyermekek kórházon kívüli kezelésébe és ellátásába.

– Az egyik eredménye volt a tanácskozásnak, hogy az önkéntes szervezetek egymásra találtak, összefogásukkal a gyermekek pszichés és szociális ellátása érdekében egyesítik erőforrásaikat és segítő hátteret adnak például a közoktatás szereplőinek tájékoztatásával a cukorbetegség iskolai ellátásához – említette a szakember.

Nívós elismerés

Elmondta azt is, hogy az élethosszig tartó krónikus betegségek kezelése kihívás a betegnek, és a családnak egyaránt.

– Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy ne csak egészségesek maradjanak a gyermekek, hanem minőségi életet élhessenek. Ehhez el kell érni a kezelési lehetőségek közül a legkifinomultabb módszert, bevonni a kezelő teambe a társszakmákat, a pszichológusokat, érzékenyíteni kell a társadalmat, hogy az elfogadás és segítségnyújtás minél szélesebb körben valósuljon meg – hangsúlyozta dr. Kántor Irén.

A nyíregyházi kongresszuson adták át az első nagy gyermekdiabetológusról elnevezett Bartha Lajos Életműdíjat, amelyet az idén dr. Kürti Kálmán, a szegedi egyetem gyermekdiabetológusa vett át.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában