Helyi közélet

2018.09.16. 16:51

Gyógyulás után: szabadság

Baktalórántháza, Hortobágy - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkeznek beteg és sérült madarak a Hortobágyi Madárkórházba.

Baktalórántháza, Hortobágy - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkeznek beteg és sérült madarak a Hortobágyi Madárkórházba.

A vadászok az erdőket-mezőket járva gyakran találkoznak megsebzett, illetve sérült madarakkal. Éppen ezért nem volt véletlen, hogy a Magyar Országos Vadászkamara megyei szervezete az idei vadásznapra meghívta dr. Déri Jánost, a Hortobágyi Madárkórház vezetőjét is, hogy meséljen az intézmény munkájáról.

Törött láb, olajos szárny

A szakember örömmel vállalta el a felkérést munkatársaival együtt, hiszen olyan rendezvényen hívhatta fel a figyelmet a madarak védelmére és gondozására, ahol megértő és segítőkész társak vannak.

Mint elmondta, sok sérült madarat küldenek az emberek a Hortobágyi Madárkórházba, s ez a szám évről évre növekszik. Vannak madarak, amelyek törött szárnnyal vagy lábbal érkeznek hozzájuk, de küldtek már be hozzájuk olajos szárnyú madarat is. A meggyógyult madarakat elengedik, a megyei vadásznapra is hozott két állatot ebből a célból a szakember. Gyakran találkoznak olyan madarakkal is, amelyeket már nem lehet szabadon engedni, azok a madárkórházban élik le életüket, gyakran még utódokat is költenek. Amelyik madár elpusztul, azt kitömik, s olyan formában segíti a kórházba ellátogató érdeklődők ismeretszerzését.

Azonnal meg kell fogni

A szakember szólt a beteg madarak befogásáról és szállításáról is. A beteg madarat arról lehet felismerni, hogy hagyja magát megfogni. Ha egy madarat meg lehet fogni, akkor nagyon súlyos beteg. A vadmadár fél az embertől, és számára biztonságos távolságot tartva elrepül. Akkor is, ha esetleg beteg. Ha nem repül el, akkor vagy sérült a szárnya, vagy olyan súlyosan beteg, hogy órái, vagy percei vannak hátra. Ha beteg madarat látunk, azonnal meg kell fogni, mert összeszedheti magát, és utolsó erejével mégis elszáll, s akkor már nemigen találja meg senki sem. Sérült, beteg madarakat a leginkább az utak mentén, villanyvezetékek alatt, villanyoszlopok tövében, baromfitelepek, fácántelepek környékén és vizekben találhatunk.

Veszélyes a csőr, a karom

Leginkább a nagyobb testű, a ragadozó és nagy gázlómadarakat veszi észre az átlagember, hiszen jobban észrevehetőek és nagyobb energiatartalékaik révén tovább bírják ki élve, mint az apróbb énekesmadarak.

Igaz, a beteg madarak megfogása sem könnyű, hiszen a ragadozók karmaikkal, a gólyák, a gémek csőrükkel védekezhetnek. Ezért célszerű a madár fejét letakarni, és bőrkesztyűvel a csüdjét és nyakát óvatosan átfogva, szárnyát testéhez simítva, hónunk alá véve rögzíteni.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában