Helyi közélet

2018.09.06. 10:16

Gyógyvizek vonzásában

Nyíregyháza - Mozgásszervi bajokra, stresszoldásra a hazai gyógyvizek kiválóak.

Nyíregyháza - Mozgásszervi bajokra, stresszoldásra a hazai gyógyvizek kiválóak.

Gyógyvíznagyhatalomként tartják számon hazánkat, legalábbis a turizmus egy vékony szeletében – az egészségturizmusban – ismét szép eredményeket mutathatnak fel a szezon végén fürdőhelyeink. A gyógyhatású vizek egész évben népszerűek, a turisták és a belföldi látogatók nagy számban kihasználják a természetben rejlő kincseket, éppen ezért is telítettek a gyógy- és wellness-szállók. Okos megoldás rendszeresen megmártózni a gyógymedencékben a mozgásszervi problémák megelőzése és a stressz kezelése érdekében, hiszen a hatás nem marad el.

Fürdőzés az egészségért

– A népbetegségek közé felsorakozó mozgásszervi megbetegedések: a kopásos gerinc- és ízületi betegségek hazánk lakosságának számottevő részét érintik. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a súlyfelesleg, egyes anyagcsere-betegségek következtében jelentkezhetnek a gerinc, valamint az ízületek idült kopásos megbetegedései, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl.: gerincferdülés, csípőficam) – sorolta fel a leggyakoribb mozgásszervi problémákat dr. Czímer Éva Gréta, reumatológus szakorvos, fürdőorvos.

– Az iskolapadban ülve, irodai munkánál leginkább a számítógép-használat közben egy élettani szempontból káros testtartást veszünk fel (a fej előreesik, meggörbül a hát, a porckorongokra nagy nyomás hárul), emiatt már egészen fiatalok is panaszkodnak hát- és derékfájdalomra.

A rendszeres sport hiányában a hát és a gerinc mentén meggyengül az izomzat: gyakori, hogy hátfájás és derékbecsípődés miatt a 25–35 éves korosztályt is be kell vonni a gyógykezelésekbe – mondta el a fürdőorvos, aki szerint a legjobb stratégia a megelőzés lenne, sokkal egészségtudatosabban kellene kihasználni a termálvizek gyógyító erejét!

– Ha az ízületi elváltozásokkal járó állandó fájdalomérzet megjelenik, abban az esetben az orvos írja ki a terápiát, mert rohamosan romolhat a beteg állapota. Reumatikus panaszoknál, kopásos jellegű betegségeknél (derék, nyak, csípő-, térd-, bokaízületek betegségeinél) ajánlott a gyógyvizes terápia.

A fürdőbeutaló évente kétszer

A hatályban lévő jogszabály szerint évente két kúra vehető igénybe társadalombiztosítási finanszírozás mellett. Egy kúra maximum 15 kezelést tartalmazhat, amiben négyféle gyógykezelés vehető fel. – Mindig a beteg aktuális állapota határozza meg a terápia ütemezését. A reumatológus szakvéleménye, hogy heti két alkalom a minimum, ettől ritkábban nem érdemes járni, mert elvész a hatás. Vannak olyan esetek, amikor sűrűbben be kell iktatni az alkalmakat: kitapintható izomfeszességnél, derékbecsípődésnél, fájdalommal járó elváltozásoknál a heti 3–4 fürdőlátogatást ajánlom. Jó tudni viszont, hogy nem a betegségtípus, hanem az egyéni állapot a mérvadó a kúratervezésnél, esetenként száraz kezeléseket is bevetünk, a komplex kezelések ugyanis gyorsabb, jobb esélyt jelentenek a gyógyulásra.

Javul a beteg állapota

– Ahhoz, hogy egy fürdővizet gyógy- vagy termálvízzé minősítsenek, különböző betegségfajtákban (általában mozgásszervi betegségekben) vizsgálják hatékonyságát.

Az összes, az országban előforduló gyógyvíz a derékfájásban vagy térdkopásban szenvedő alanyok terápiájában hoz leginkább mérhető eredményeket – emelte ki dr. Czímer Éva Gréta.

– A vizet kémiai elemzések alapján ásványvízzé minősítik, az ásványvíz egy szigorú vízminőségi kategóriának megfelelő minősített ivóvíz. A termálvizek gyógyhatását ún. kettős vakkísérlettel bizonyítják. A kísérlet során húsz beteget a kiszemelt termálvízben, ellenpróbaként pedig húsz másikat egyszerű csapvízben fürdetnek. A teszt során összevetik az előzetesen rögzített, a betegek állapotára vonatkozó paramétereket (mozgásszervi státusz, fájdalom mértéke, életminőség, stb.) a vizsgálat végén kapott értékekkel.

A betegségmegelőzés eszköze

Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyógyvizekkel és termálvizekkel végzett kezelések kedvező hatással vannak a mozgásszervi betegségekre. Egyszerre fejtenek ki fizikai és kémiai hatást. A meleg vízben ellazulnak az izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének köszönhetően könnyebben lehet mozgatni a végtagokat, ami (balesetben) sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos.

Minőségbeli a különbség

Sokan keverik a két fogalmat, vagy szinonimaként használja, ami nem is meglepő, hiszen van egy fontos közös metszetük. De míg termálvíznek a 30 Celsius-foknál melegebb vizeket nevezzük, amelyek stresszoldásra, méregtelenítésre szintén alkalmasak, addig a gyógyvíz egy magasabb minőséget képvisel. Általában az ásványi anyagban gazdag vizek számítanak gyógyvíznek, amelynek orvosilag bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adja ki a gyógyvíz és gyógyfürdő címet.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában