Helyi közélet

2018.09.12. 17:45

Hozzáférést kapnak a közszolgáltatásokhoz

Nyíregyháza - Csupán néhány ügyet kell önállóan elintézniük ahhoz, hogy meg is kapják az eszközöket.

Nyíregyháza - Csupán néhány ügyet kell önállóan elintézniük ahhoz, hogy meg is kapják az eszközöket.

A mindennapi társas kapcsolataink elképzelhetetlenek lennének kommunikáció nélkül, ennek hiányában sem az önmagunkról, sem pedig másokról nem volnánk képesek reális, teljes képet kialakítani. Az egészséges emberek el sem tudják képzelni, milyen lenne az élet a kommunikációs képességeik vagy részképességeik nélkül, a mozgássérültek vagy a másféle módon fogyatékkal élőknek viszont minden egyes napon meg kell küzdeniük ilyenfajta nehézségekkel. Az utóbbiak megsegítésére keresett és talált megoldást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), ahol a Széchenyi 20 program részeként célul tűzték ki a sérült emberek infokommunikációs akadálymentesítését. Vissza nem térítendő uniós, illetve hazai forrásból 728 millió forintot sikerült elnyerniük, és a pénzből nem csupán olyan praktikus alap- és segédeszközöket tudtak beszerezni, amelyek megoldást jelenthetnek bizonyos problémára, de 20 szolgáltatási pontot is kialakítottak – a fővárosban és a megyékben egyet –, ahol mentorok állnak a rászorultak segítségére.

– Ezúttal országos szinten 600 embernek tudunk segíteni, amit annyit jelent, hogy megyénként 30-30 mozgássérült részesülhet mentorálásban. A programba pályázati úton, egy kérdőív kitöltését követően lehet bekerülni, s mi ezek alapján választjuk ki a legaktívabb súlyosan rászorultakat – mondta el lapunknak Csizmadia Péter a MEOSZ Korlátok nélkül elnevezésű projektjének a menedzsere.

A szövetség nem játékhoz kíván számítástechnikai eszközöket osztogatni. Leginkább azt szeretnék, hogy a mentoráltjaik minél jobban hozzáférjenek a közszolgáltatásokhoz, minél könnyebben, egyszerűbben tudják a mindennapi ügyeiket intézni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában