Helyi közélet

2018.09.25. 18:33

Igazi érzelmi hullámvasút a szalkai színházban

Mátészalka - A könnyed zenés daraboktól a szívszorító drámáig öt erős előadás vár a „fény városának” közönségére.

Mátészalka - A könnyed zenés daraboktól a szívszorító drámáig öt erős előadás vár a „fény városának” közönségére.

Végre, végre, végre! A mátészalkai kultúrabarátok legnagyobb örömére pont került a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ idei színházi évadtervének végére. Elöljáróban annyit: a bérletesek ebben a szezonban sem fognak csalódni.

A felnőttek október 15-én foglalhatják el először megszokott nézőtéri székeiket – az évad rögtön egy klasszikus zenés darabbal, a Bob herceggel kezdődik. Huszka Jenő, Bakonyi Károly és Martos Ferenc ismert és közkedvelt operettjét a fővárosi Magyar Zenés Színház előadásában láthatja a mátészalkai publikum. Ezt követi a Gergely Theáter vendégszereplése: az érdi társulat Johnnie Mortimer, Brian Cooke, Szolnoki Péter és Duba Gábor fergeteges zenés vígjátékát, a Pasik a pácbant viszi színre.

A budapesti Bánfalvy Stúdió művészei már szinte hazajárnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A „fény fővárosába” ezúttal ­Michael Cooney rekeszizmokat megedző kétfelvonásosát, a Nicsak, ki lakik itt?! című bohózatot hozzák el. Ebben az évadban is bejelentkezik a Mátészalkán családtagként hazavárt hetényi Csavar Színház. A szlovákiai magyar társulat Ingmar Bergman 1973-ban írt színpadi játékával, a Jelenetek egy házasságból című drámájával készül.

Az operettől az operettig

Keretes szerkezet jellemzi a 2018/2019-es színházi szezont Mátészalkán, hiszen operettel kezdődik és azzal is zárul az előadások sora: a Pesti Művész Színház Zerkovitz Béla és Szi­lágyi László műfajtörténeti mérföldkövével, a Csókos asszonnyal méltóképpen búcsúztatja majd az idei évadot.

KM


Ízelítő az előadásokból

Bob herceg: „Londonban, hej, van számos utca…” – és ezeket az utcákat járja éjjelente álruhában, mandolinját pengetve György herceg, az angol trón várományosa. Szerelme a szegény, de annál gyönyörűbb Annie, és az utca népe csak Bobnak szólítja. Az anyakirálynő már kiszemelte György számára a leendő arát az udvarban, Annie kezére pedig a bugyuta borbély ácsingózik. Legyőzheti a rangkülönbséget a minden akadályt legyőző szerelem?

Pasik a pácban: Mildred és George 25 éves házassági évfordulójukat készülnek megünnepelni. A feleség a tengerpartot javasolja helyszínül, ám a férj nem nagyon akar menni. Vacsoravendégeket várnak, de csak Ethel, Mildred nővére érkezik meg, és kiderül, hogy csúnyán összeveszett a férjével, Humphreyval. A két testvér arra szövetkezik, hogy jobb híján ők utaznak el a tengerpartra. A két itthon hagyott férj beleveti magát az éjszakába és két fiatal pipivel érkezik vissza a lakásba. Ám váratlanul a feleségeik is hazatérnek...

Nicsak, ki lakik itt?!: A bohózat főhőse Eric, aki egy házban lakik feleségével, Lindával és albérlőjükkel, Normannal. Eric már két éve munkanélküli, de ezt nem merte otthon bevallani, inkább társadalombiztosítási csalásokból tartja el magát. Egyre új – nem létező – bérlőket jelent be, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, így számtalan jogcímen érkezik kisebb-nagyobb összegű támogatás a férfi bankszámlájára. Ez remekül megy mindaddig, amíg nem feltűnik a házban egy társadalombiztosítási ellenőr...

Jelenetek egy házasságból: Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. A dráma sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek sora egy férfi és egy nő szerelmének történetéből.

Csókos asszony: A pesti Nagytemplom utcában Pünkösdi Katóka ünneplésére készül a háznép; a színinövendéknek előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony címszerepét játszotta. Nevelőapja és a háznép Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert látta Katókát a délutáni előadáson, nagyon tetszett neki és meghívja a lányt Bajza utcai palotájába. Katóka nem fogadja el a meghívást. Dorozsmai nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről. Katóka teljesen összeomlik, és elrohan a Bajza utcába...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában