Helyi közélet

2018.09.24. 17:36

Lelki töltet az új tanévhez

Nyíregyháza - Istentisztelettel és kötetbemutatóval kezdte az új tanévet az Evangélikus Roma Szakkollégium.

Nyíregyháza - Istentisztelettel és kötetbemutatóval kezdte az új tanévet az Evangélikus Roma Szakkollégium.

A nyolcadik tanévet kezdte meg az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán (ERSZK), harminc hallgatóval, többségük a Nyíregyházi Egyetemen és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanul: leendő tanárok, védőnők, turisztikai szakemberek, informatikusok és mérnökök. Az idei tanévben 9 új hallgatója van a keresztény közösségnek.

– „ Isten békessége meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat” – hangzott a bibliai idézet ( ApCsel 9,36–42), amelyet Laborczi Géza lelkész, az ERSZK igazgatótanácsának elnöke adott lelki útravalóul a szakkollégistáknak. A fiataloknak arról beszélt, hogy a mai veszteségekkel és zűrzavarral teli világban mennyire fontos Isten békességének megtartó és egyben tartó ereje. Majd arra biztatta hallgatóikat, hogy az elsőévesek higgyenek magukban, mert egy teljesen új fejezet kezdődik el életükben, és képesek lesznek egy új közösségben, az új elvárásoknak, kihívásoknak megfelelni.

Költségvetési soron

– Ez a nyolcadik tanév, és egyre inkább úgy látjuk, hogy küldetésünk, a roma származású értelmiségiek, a szakmailag és morálisan is megerősödött fiatal roma generáció kinevelése célba fog érni. Sokéves és jól bevált munkánk metódusán nem változtatunk: a szakkollégium hallgatóit saját szakterületükön kimagasló teljesítményhez segítjük, olyan szellemi és közösségi műhelyben dolgozunk, ahol a szaktudást, az identitást és a társadalmi felelősségvállalást erősítjük – mondta el Molnár Erzsébet, az intézmény lelkész-igazgatója. Kiemelte: a fiatalok partnerintézményeikben (evangélikus diakóniai oktatási és szociális intézmények) önkéntes munkát fognak végezni a tanév során, így elmélyíthetik szakmai ismereteiket a gyakorlatban, és gyarapíthatják kapcsolati rendszerüket. Az igazgató felidézte a kollégium elmúlt 6-8 évét, a tagtoborzást, a sikereket, a kezdeti anyagi nehézségeket.

– Megnyugtató, hogy hosszú távra tervezhetünk, ugyanis ettől a tanévtől az állam finanszírozza a magyarországi keresztény roma szakkollégiumi hálózat működési költségeit – tette hozzá.

– Túl vagyok a nyelvvizsgán, a diplomaszerzés finisében már nem kell azon izgulnom, hogy sikeres záróvizsga után kezembe vehessem a diplomám – mondta Orgován Vivien, a Nyíregyházi Egyetem végzős hallgatója. A 21 éves fiatal csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon tanul. Hozzátette: amikor az egyetemet kezdte, a beilleszkedésben jelentett támaszt a szakkollégium, most a sikeres diplomaszerzéshez – a nyelvleckékkel, a tudományos kutatásokra, szakdolgozatra felkészítéssel – nyújtja a legnagyobb segítséget.

Anyagi és lelki támasz

– Az évfolyamon 40 lány van, egyedül vagyok cigány. Eleinte féltem, hogy ki fognak közösíteni, de szerencsémre semmilyen negatív viszonyulást nem tapasztaltam. Soha nem tartottam vallásgyakorlónak magam, református vagyok, van hitem, s szeretem azt is, amikor összejövünk a gyülekezeti teremben. A közösséghez tartozás erőt ad, és a rohanó, stresszes világ ártalmait itt levethetem magamról. A tanulást nem fogom abbahagyni – mondta Vivien, és megosztotta azt is, hogy a Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni.

Újabb két kötet

A tanévnyitón két kötetet is bemutattak. A nyáron elkészült a szakkollégium Tudástár sorozatának 5. kötete: Az Érett dió is lehetek – A megterhelő életesemények és a reziliencia hatása az iskolai pályafutásra című tudományos munka, amely dr. Hüse Lajos és Ceglédi Tímea szerkesztésében a hazai oktatási rendszer minden szintjét megvizsgálva, az iskolai sikeresség összefüggéseiről ad számot. A másik kötet a kistelepülések társadalmáról szól, a falukutatásba a hallgatókat is bevonták.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában