Helyi közélet

2018.09.06. 09:42

Műszerre költik az adományt

Nyíregyháza - Fókuszban az elesettek patronálása, a tehetséges diákok támogatása.

Nyíregyháza - Fókuszban az elesettek patronálása, a tehetséges diákok támogatása.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus, valamint a Nyíregyházi Rotary Club a XII. Cantemus Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus nyitóhangversenyének teljes bevételét jótékony célra ajánlották fel. Az adományt szerdán adták át a Jósa András Oktatókórház alapítványának.

Audiométert vásárolnak

– Mindig meghatottan állok egy-egy ilyen felajánlás előtt, mert úgy tűnhet, hogy ez az összeg csepp a tengerben, de a cseppből lesz a patak, a patakból a tenger, ami azt jelenti; igenis sokat jelent egy olyan nagy intézmény működésében, mint a miénk, a kórus és a jótékonysági szervezet felajánlása – ezekkel a szavakkal köszönte meg az adományt dr. Adorján Gusztáv főigazgató. Hozzátette: – Hálásak vagyunk azért, hogy a kóruscsalád évek óta gondol ránk. Az összegyűlt 700 ezer forint jó helyre kerül, egy audiométert vásárolunk, az idős emberek hallásvizsgálatához használatos eszköz az intézmény egy nagyobb műszerbeszerzésének részét képezi, ugyanis folyamatosan újítjuk meg eszközparkunkat, ami a színvonalas egészségügyi ellátás alapfeltétele – tette hozzá a kórházvezető.

Fekete Tibor, a Nyíregyházi Rotary Klub soros elnöke a következő negyedév programjait vázolta fel a sajtó képviselőinek. Az új elnök az idén júliustól egy éven át irányítja a Nyíregyházi Rotary Klub munkáját, s mint fogalmazott: a nyíregyházi rotarysok tevékenysége hazai viszonylatban is kiemelkedően aktív és sokrétű. – Az ország 52 klubja között az egyik legdinamikusabb szervezet a miénk, így bőven lesz feladatom az előttem álló 365 napban – jegyezte meg humorosan az elnök, és kiemelte: negyedévente szeretnék tájékoztatni a nyíregyháziakat a klub társadalmi szerepvállalásairól, jótékonysági akcióiról, programjairól, s szeretnék megkérdezni a lakosságot: miben tudnak segíteni? – hangzott el a kérdés a kötetlen beszélgetésen.

Talentum program

A Rotary Klub már ismert, országos programjai az idén is folytatódnak megyénkben – tudtuk meg az elnöktől. A Tapintható-Láthatatlan projekt révén Kisvárda városközpontjában terveznek a nyíregyházihoz hasonló dombortérképet. A térplasztika a vakok és gyengén látók tájékozódását segíti a kisvárdai belvárosban. Száz példányban jelenhet meg az a kiadvány (egy kifestő könyv), amelyet gyerekek készítettek beteg, tartósan kórházi ellátásra szoruló kortársaik számára, a „hangulatjavító könyvecskéket” a Mosolygó Kórház Alapítvány égisze alatt juttatják el a gyógyuló kicsikhez – emelte ki a főbb programelemeket Fekete Tibor.

A Rotary Klub tevékenysége során túlnyomó részt az elesettek, hátrányos helyzetben élőkkel foglalkozik, de fontosnak tartják a tehetséges fiatalok támogatását is. Az idén útnak indítják a Talentum programot, amelyben a tanulásban, tudományokban, sportban és művészetekben kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Nyíregyházán tanuló 14–18 év közötti diákokat szeretnék patronálni.

Zenekedvelő az új elnök

– Szenvedélyes Pink Floyd- rajongó vagyok, igazi „öreg motoros” – osztotta meg kedvelt időtöltését Fekete Tibor. – Nemrég ráakadtam egy nívós, professzionális zenekarra: a Keep Floydin-ra. Csak Floyd-ot játszanak; sikerült megnyerni őket egy nyíregyházi jótékonysági koncertre, aminek a város önkormányzata is teret adott, így az október 13-án, a Váci Mihály Kulturális Központban megrendezett koncert teljes bevételét fel tudjuk ajánlani a „Gift of life” programunk finanszírozására. A szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők speciális életmentő operációit a szegedi gyermekklinikán végzik, a Rotary mozgalom a rászorulók körét az Erdélyben és Kárpátalján élő, műtétre szoruló kisgyerekre is kiterjesztette.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában