Helyi közélet

2018.09.27. 18:17

Nyíregyházán a trianoni szerződés

Nyíregyháza - A ratifikált változatot az aláírása óta először láthatják nyilvánosan az érdeklődők.

Nyíregyháza - A ratifikált változatot az aláírása óta először láthatják nyilvánosan az érdeklődők.

Bárhol is éljen egy magyar ember, nem kell neki megmagyarázni, hogy mi is az a trianoni szerződés. Olyan döntés született 1920. június 4-én a Párizs környéki kastélyban, amely nagy mértékben meghatározta Magyarország jövőjét: szétszakította az ország területét, idegen országok lakójává tette a magyar embereket.

A trianoni szerződésnek létezik egy ratifikált változata is, mivel a magyar államnak is törvénybe kellett iktatnia. A Horthy Miklós kormányzó által aláírt békeszerződést 1921. július 26-án hirdették ki, tulajdonképpen ez lett a hazánkban az 1921. évi törvénycikk.

Ezt a ratifikált szerződést először láthatja a nagy nyilvánosság, mégpedig az országban először Nyíregyházán, csütörtökön ugyanis megnyitották a nyíregyházi Jósa András Múzeumban azt a kamarakiállítást, amelyen látható a dokumentum.

Személyes érintettség

A kiállítást dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg.

– Tudjuk, miről szól ez a dokumentum, amely hátrányosan érintette hazánkat. Nem vette figyelembe a nemzetiségi határokat, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a szomszédos országból érkező emberekkel minden gond nélkül tudunk beszélgetni – hiszen magyarok – mondta az alpolgármester. A szerződés ellen már nem tudunk mit tenni, ezzel együtt kell élni. De úgy kell ezzel együtt élnünk, hogy minden anyagi és kulturális segítséget megadunk az országhatárokon kívül élő magyaroknak, hiszen összeköt bennünket az anyanyelvünk. Dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója kezdeményezte a ratifikációs szerződés közszemlére tételét, amelyet a szakemberek gyönyörűen restauráltak, hogy itt látható legyen. Bár a szerződés a történelem több fejezetét is lezárta, de nem zárja le az ország sorsát, nem zárja le az emberek sorsát – fogalmazott dr. Ulrich Attila, aki egy személyes érintettséget is megosztott a résztvevőkkel: dédnagyapja Gömörjánosiban élt egykoron. Miskolcra utazott pénzt keresni, s mire hazament, már idegen állam katonái fogadták a határon.

Térkép és függelék

A csütörtökön megnyitott kamarakiállítást dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató mutatta be az érdeklődőknek. Mint elmondta, a megalapításának 150. évét ünneplő közgyűjtemény minden hónapban kamarakiállítást rendez a gyűjteményében található tárgyakból. A mostani tárlaton látható néhány I. világháborús tárgy, valamint a trianoni szerződés ratifikált változata. A múzeum igazgatója ismertette a szerződés felépítését, szólt az egyes fejezetektől, így többek között a mellékletként hozzácsatolt térképről, függelékekről, jegyzőkönyvről és nyilatkozatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában