Helyi közélet

2018.09.26. 09:36

Nyugdíjba küldhetik a hagyományos slusszkulcsot

Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc - A jövő autókulcsa digitális, és jó néhány előnyt kínál analóg elődeihez képest.

Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc - A jövő autókulcsa digitális, és jó néhány előnyt kínál analóg elődeihez képest.Sohasem kell keresgélni, nem veszhet el és nem is törhető fel, mivel biztonságosan és személyre szabottan okostelefonos alkalmazás bocsátja rendelkezésre – olvasható a jarmuipar.hu portálon.

Óriási üzleti lehetőség

– A Bosch digitálissá alakította a slusszkulcsot, amely így mindig és mindenhol rendelkezésre áll – mondta el Harald Kröger, a Bosch Automotive Electronics üzletágának elnöke. A Perfectly keyless alkalmazás révén az okostelefon felválthatja az analóg autókulcsot, ami már a magánhasználatú járműveknél is nagyban megkönnyíti a kulcshasználatot, ám igazi előnye a sok sofőrt alkalmazó járműflotta-üzemeltetők számára mutatkozik meg. Feleslegessé válik a kulcsátadás, a flottamenedzserek és a logisztikai szolgáltatók egyszerűen az alkalmazás segítségével biztosíthatnak hozzáférést a járművezetők számára a tehergépkocsikhoz. „A Bosch digitális autókulcsa újabb lendületet adhat a hálózatba kapcsolt járműflották felé vezető úton” – hangsúlyozta Harald Kröger. A Bosch óriási üzleti lehetőségeket lát új megoldásában, amely a Hannoveri Haszongépjármű-kiállítás alkalmával tartja világpremierjét. Hatalmas táblákon kulcsok százai sorakoznak – még napjainkban is gyakran e módszert alkalmazzák a nagy szállítmányozó vállalatok. Ha pedig egy kulcs is hiányzik, indulhat a lázas keresés. A Bosch új rendszerének szíve egy okostelefonos alkalmazás, amely egyaránt megtalálható a diszpécserek és a járművezetők készülékein, s amelyről néhány érintéssel adható ki hozzáférési jogosultság az egyes járművekhez.

A Bosch új megoldásával a jövőben integrálható a digitális kulcsmenedzsment a logisztikai vállalkozások diszpozíciós és fuvartervezési rendszerébe. Amint a diszpécser beoszt egy sofőrt és egy teherautót az adott fuvarra, a rendszer automatikusan digitális kulcsot generál a járműhöz, amit a sofőr okostelefonjára továbbít. Amennyiben változik a fuvarterv, a szoftver segítségével a kulcsok is megfelelően átcsoportosíthatók.

Ha lemerül az akksi

Az okostelefonon tárolt autókulcs a jövőben még lemerült telefonakkumulátor mellett is működik majd, ez esetben ugyanis a kis hatótávú kapcsolaton (Near Field Communication; NFC) keresztül kommunikál egymással a készülék és a jármű. Az NFC a rövid hatótávú adatcserére kidolgozott kommunikációs szabványgyűjtemény, amely a Bosch szándéka szerint a "B-terv" szerepét töltené be a megoldásban. Ha a telefon az alkalmazással együtt elveszne vagy ellopnák, a digitális kulcs egyszerűen online deaktiválható, így zárolható az autóhoz a hozzáférés. A jármű ilyenkor mindaddig nem nyitható, amíg a flottamenedzser az alkalmazáson keresztül másik sofőrt vagy új mobiltelefont nem rendel hozzá.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában