Helyi közélet

2018.09.14. 10:01

Pénzügyi ismeretek szórakoztató módon

Nyíregyháza - A diákok immár egy új applikáción keresztül is felelősségteljes pénzügyi döntést hozhatnak.

Nyíregyháza - A diákok immár egy új applikáción keresztül is felelősségteljes pénzügyi döntést hozhatnak.

Rendkívüli osztályfőnöki órára csengettek be csütörtökön délelőtt a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. D osztályának. A diákok a Magyar Államkincstár legújabb fejlesztésű applikációját ismerhették meg és próbálhatták ki egy izgalmas verseny keretében.

A JátéKincstár egy olyan, kifejezetten gyerekeknek szóló eszköz, amely szórakoztató formában nyújt pénzügyi alapismereteket a diákoknak – nyilatkozta Szabados Lívia, a kincstár főosztályvezetője, majd rámutatott: az új szoftver a Magyar Államkincstár már meglévő, monetáris szolgáltatásai, többek között a Mobilkincstár és a Webkincstár megismerésére is lehetőséget nyújt a felhasználóknak.

Az applikáció első változata 2013-ban indult útjára, amely azóta több módosításon is átesett. – Ezen az eszközön keresztül működtetjük a különböző állampapír-forgalmazási rendszereket, egyszerűbb és biztonságosabb módot teremtve ezzel a tranzakcióknak. A meglévő programok működnek Android és iOS operációs rendszeren is – tájékoztatott Guti László megyei igazgató. Az alkalmazás segítségével a saját számlainformációinkat is gond nélkül megtekinthetjük.

Nyitottnak kell lenni az újra

Amennyiben a diák rendelkezik Babakötvénnyel vagy Start számlával, akkor 18 évesen már önállóan dönthet a felhalmozott tőke sorsáról. Az egy hónapos átfutási idő után szabadon felhasználhatja az összeget akár a későbbi tanulmányai finanszírozására, vagy a kollégium díj rendezésére is. – A nyitottságunk abban rejlik, hogy minden lehetőséget megragadva igyekszünk gyarapítani a fiatalok gazdasági, pénzügyi és vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos ismereteit. E tudás átadása nemcsak a pedagógusokon múlik, mindig szükség van külső támogatókra, mentorokra, szakemberekre is – mondta Márk Attila Olivér, a gimnázium igazgatója.

„Bejött” a fiataloknak

– Tetszett az applikáció, és élveztem a versenyt – újságolta a tanteremből kijövet a diákok egyike, Tóth Kamilla. – Az ültetéses játékokat próbáltuk ki, a nehézségi szinteket más-más piktogrammal jelölték. Az a csapat nyert, amelyik a legtöbb aranytallért szerezte meg. Modern eszközökön, játszva tanultunk, nem csoda, hogy „bejött” a generációnknak. Az app használatával okosabb döntéseket hozhatunk a pénzügyek, befektetések terén – mesélte Kamilla.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában