Helyi közélet

2018.09.08. 11:36

Sanol hurkát is töltöttek a Szőke folyón

Vásárosnamény - A békés, csendes Tiszán a haragos, zajos időszakra készültek a vízügyi igazgatóság szakemberei.

Vásárosnamény - A békés, csendes Tiszán a haragos, zajos időszakra készültek a vízügyi igazgatóság szakemberei.

Milyen békés, csendes és tiszta – nézünk végig a Tiszán Vásárosnaménynál. Míg gyönyörködünk a tájban és a folyóban, a vízen egymás után feszítik ki a különböző eszközöket. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVÍZIG) több mint 100 munkatársa pénteken tartott gyakorlatot, hogy miként lehet a leghatékonyabban megállítani és eltávolítani a országhatáron túlról érkező, nagy mennyiségű kommunális és egyéb hulladékot.

Tudjuk, mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy riaszthassuk a védelmi osztagot, s megkezdjék a meder elzárását." Bodnár Gáspár

– Ott már látszik, nem elég a csónak, nagyobb motorteljesítmény kell – mutat a túlpartra Bodnár Gáspár. A deszkákból összekapcsolt T-fal az egyik legrégebbi védekezési eszköz az igazgatóságon, már az 1993-as jelentős olajszennyezéskor hatékonyan vetettük be – magyarázza a FETIVÍZIG igazgatója. Bár nem erős a sodrás, a kis motorcsónak nem tudja feszesen megtartani a falat, ehhez kell majd a nagyobb teljesítmény.

Álmukból felkeltve is

– A gyakorlatról a jövő héten egy nagyon komoly értékelés készül, ami minden tapasztalatot rögzít, a kollégák – és ebbe beletartoznak a közfoglalkoztatottak is – véleményére is kíváncsiak vagyunk, mert azonnali, gyors és összehangolt munkára van szükség. Áradáskor másfél–két nap alatt minden megtörténik, ezalatt ki kell építeni, fel kell szedni. Másfél nap alatt képes a folyó 10 métert áradni – magyarázza Bodnár Gáspár, miért van arra szükség, hogy a védelmi osztag tagjai bármilyen helyzetben és időjárási körülmény között, álmukból felkelve is pontosan tudják, mi a feladatuk, a gyakorlat pedig abban segít, hogy készségszinten sajátítsák el a folyamatot.

Az igazgatóság területén éri el hazánkat a Tisza és három bal parti mellékfolyója, a Túr, a Szamos és a Kraszna. Alvízi országként hozzánk hozzák a folyók a felvízi ország vízgyűjtőjéről a hulladékot, ami leginkább áradáskor jelent komoly gondot, hiszen a megemelkedett vízszint a parton és a hullámterekben lévő szennyeződést hozza magával.

Kétszáz kilométeres szakasz

A sanol hurka kifejezetten a felszínen úszó olajszennyezés körülhatárolására alkalmas." Kató Sándor

– Egy-két méteres áradáskor már megjelennek a hulladékok. Ki tudjuk számítani, hogy mennyi idő áll a rendelkezésünkre, hogy a védelmi osztagot riaszthassuk, akik azonnal megkezdik a meder elzárását – sorolja a folyamatot Bodnár Gáspár. – Egyszerűbb koncentráltan a vízfelszínről leszedni, mint a partot tisztítani hosszú szakaszokon keresztül.

A vízügyi igazgató felidézi: a jeges áradáskor nem lehetett leszedni a hulladékot, hónapokon keresztül több száz ember tisztította a partot, közel 60 ezer zsák szemetet gyűjtöttek össze.

– A hozzánk tartozó tiszai szakasz Tokajig 200 kilométer – érzékelteti a méreteket Bodnár Gáspár. – Természetesen szeretnénk a határhoz minél közelebb megfogni a hulladékot, három helyszínt – Tivadart, Vásárosnaményt és Aranyosapátit – jelöltünk ki, ahol bevethetjük az eszközöket. Folyamatosan keressük azokat a technológiákat, amelyek a nagyvízi időszakban, nagy vízhozamnál is hatékonyak a hulladék kiterelésére és gyors felszámolására – említi a jövő feladatáról Bodnár Gáspár. A pénteken, Vásárosnaménynál is kipróbált eszközök és megoldások hatékonyan kis- és középvízi időszakban használhatóak.

Összehangolt, szakszerű

Motorcsónakra szállunk, hogy a PET-palackokat imitáló fauszadékot követve lássuk, ahogy a T-háló, a merülőfalak gátat szabnak a hulladéknak. A legelső, T-fal ismét bizonyít, a mögötte kifeszített falaknak nem jut sok munka. A parton pedig már töltik a sanol hurkát.

– Kifejezetten a felszínen úszó olajszennyezés körülhatárolására alkalmas, a felitató (abszorbens) anyag elkeríti a szennyeződést és egyben felszívja azt – magyarázza Kató Sándor műszaki igazgató-helyettes a működését. – Bármilyen műszaki beavatkozást követően ezt helyezzük el a legvégén, egy másik merev úszófal mögött. A parton maszkot viselő munkatársak folyamatosan adagolják a töltőanyagot, a folyó felszínén pedig egyre hosszabb lesz a hurka. A csapat összehangoltan, szakszerűen végi a feladatát, s ugyan mi már indulni készülünk, kiderül: még legalább kétszer újra bevonják, majd kifeszítik a falakat.

A békés, csendes Tiszán a haragos, zajos időszakra készülnek.

- BM, GE -


Az eszközök

A T-merülőfal a legrégebben használt eszköz a folyó tisztítására, amely alkalmas vízfelszínen úszó hulladék és olajszármazékok eltávolítására is. Előnye, hogy gyorsan, 30-40 perc alatt kifeszíthető motorcsónakkal, ha sikerül 45 fokos szögben rögzíteni, akkor a fal mentén a felszínen úszó szennyeződés külső beavatkozás nélkül kisodródik a partig.

A sanol merülőfal egy impregnált műanyag alapú vászon. Ez egy levegővel töltött eszköz, amelynek még gyorsabb a telepítése – fél órán belül bevethető. Hátránya – gyengébb eszköz lévén –, hogy nagyobb mennyiségű uszadék esetén csak részleges megoldást biztosít.

A legmasszívabb eszköz a hálóval felszerelt nehéz merülőfal. Nevét a rajta elhelyezett ólomsúlyok miatt kapta. Funkcióját tekintve nagy mennyiségű uszadékok és felszínen úszó hulladékok felfogására szolgál. Súlyából adódóan csak hajó segítségével lehet kifeszíteni, telepítése is több időt vesz igénybe.

A sanol hurka kifejezetten a felszínen úszó olajszennyeződés megállítására szolgál. A töltetként használt abszorbens anyag képes felszívni az irányába sodródott szénhidrogén vegyületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában