Helyi közélet

2018.09.24. 15:24

Tőkés–díjátadó Kisvárdán

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma a 2018–as egyéni díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezte meg, szeptember 23–án, vasárnap délután, három órától.

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma a 2018–as egyéni díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezte meg, szeptember 23–án, vasárnap délután, három órától.

A 29 évvel ezelőtt alapított Tőkés László Alapítvány Alapító okiratának harmadik pontjában a következők olvashatók. „Egyéni díj adományozását annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.”

Az idei év díjazottja Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc–díjas előadóművész

A Tőkés László Alapítvány kuratóriuma döntése alapján, szeptember 23–án, vasárnap délután Kisvárdán a Református Templomban vette át a 2018. évi egyéni Tőkés–díjat Lengyel Szabolcstól a Kuratórium elnökétől, az erdélyi gyökerű Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc–díjas magyar énekes, előadóművész, tanár, érdemes művész, a Krónikás Zenedealapító igazgatója. Dévai Nagy Kamilla nevét aligha kell be­mutatni. Csodálatos hangja, fennkölt előadóstílusa, verses dalai révén több évtizede ismert előadóművész, s nagy tisztelet­nek örvend határokon belül és a nagyvilág magyarjai között.

Ünnepi program

Az ünnepi díjátadás a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. A megjelenteket Százvai László kisvárdai református gyülekezet vezető lelkipásztora köszöntötte és hirdetett igét. A kuratórium –egyhangú– döntésének ismertetését követően a díjazott munkásságáról, emberi nagyságáról, Papp Angéla tanárnő mondott méltató szavakat. Az elismerést Lengyel Szabolcs a Tőkés Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át Dévai Nagy Kamillának. A Tőkés–díj Györfi Sándor Kossuth–díjas magyar szobrász és éremművész által készített emlékplakett és az elismeréssel együtt járó négyszázezer forint. A Kisvárdai Alapfokú Művészeti Iskola tanulói népdalcsokorral köszöntötték Dévai Nagy Kamillát. Felkészítő tanár: Józsa–Vincze Vivien. A díjátadást követően a kitüntetésben részesült köszöntése következett. Dévai Nagy Kamilla az elismerés átvételét követően köszönetét gitárjával kísért, csodálatos hangjával, fennkölt előadóstílusával fejezte ki. A díjátadó ünnepség a Szózat közös eléneklésével ér véget.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában