Helyi közélet

2018.10.13. 12:06

Férfiember, ha dalra fakad

Vásárosnamény - A legnagyobbak, Liszt Ferenc és Bartók Béla is írt kórusműveket férfiaknak.

Vásárosnamény - A legnagyobbak, Liszt Ferenc és Bartók Béla is írt kórusműveket férfiaknak.

Manapság meglehetősen ritkaságszámba megy, ha egy megye egyáltalán rendelkezik férfikórussal, esetleg többel is. Ezért is tölthet el bennünket büszkeséggel itt Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, hogy az ország keleti szegletében immár annyi férfikar működik, hogy képesek még egy egész estés koncert megtartására is, összeadva erőiket és műsorszámaikat. Bárhol lépjenek fel, érdemes meghallgatni őket, ugyanis bizonyos katonadalokat, kórusműveket kizárólag férfiakból álló csapat szólaltathat meg.

Nyolc fellépő egy este

Ezért is öröm, hogy ma este 17 órától Beregi Dalárnap címmel férfikórusok adnak randevút egymásnak és közönségüknek a Lónyay Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola aulájában, méghozzá első alkalommal. A program természetesen nem jött volna létre, ha össze nem fog a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ, illetve Vásárosnamény Férfikara, az utóbbi nem csupán házigazdája az estnek, de fellépője is. Jól mutatja a találkozó volumenét, hogy mindjárt nyolc férfikórus áll a késő délutáni esemény színpadára, sorrendben a Székely Dalegylet Székelyudvarhelyi Férfikórusa kezd. Az elsőként dalra fakadó kórusnál annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy Székely­udvarhely legrégebbi – Kovács László vezette – dalárdája híven őrzi a város népének évszázados dalműveltségét, és ma a kórus ott van a többi felnőtt és ifjúsági kórussal az erdélyi magyar karéneklés élvonalában.

Az első, de nem az utolsó

A székelyeket követi a Lendvai Károly Férfikórus Törökbálintról, a Szerencsi és a Csaronda Férfikar, a Nyugdíjas Határőrök Férfikara Nyírbátorból, a Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Öregfiúk Énekkara, a Kisvárdai Férfidalárda, és végül, de nem utolsósorban a Vásárosnamény egyik büszkesége, a kezdeményezés élére álló helyi férfikar. A naményiak immár második esztendős dalárdáját a közismert népművelő, nyugalmazott művelődési központ igazgató, Sántha Miklós álmodta meg, az együttes dirigálásáról viszont Iványi Tamás karnagy gondoskodik, a tőle megszokott szakmai gondossággal. Az már most borítékolható, hogy ha igény van rá, nem ez lesz az utolsó, amikor férfiemberek dalaival szórakoztatják a nagyérdeműt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában