Helyi közélet

2018.10.18. 19:14

Fókuszban a közlekedési bűncselekmények

Nyíregyháza - Regionális képzést tartottak Nyíregyházán a büntetőbíráknak.

Nyíregyháza - Regionális képzést tartottak Nyíregyházán a büntetőbíráknak.

A közlekedési bűncselekmények bírói gyakorlatát elemezték a régió büntető ügyszakos bírái a Nyíregyházi Törvényszéken. A gyakorlatban felmerülő kérdéseket taglaló előadásokon mintegy 80 bíró, titkár és fogalmazó vett részt.

Elsőként dr. Vajtó Levente őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető helyettese tartott előadást a közlekedési bűncselekményekről a történeti háttér felvázolásától eljutva napjainkig, majd az ittasság ellen­őrzési módszereiről beszélt, és említést tett arról, hogy sajnos a megyénkben magas az ittas járművezetők száma; a közúti balesetek 34 százalékát a gyorshajtók okozzák.

Önmagában bűncselekmény

Dr. Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője az ittas vezetéssel kapcsolatos gyakorlati problémákról, illetve annak hatályos szabályozásáról szólt. Kiemelte, hogy az ittas járművezető vezetői képességeinek romlása olyan szintű veszélyhelyzetet teremt, amivel mások életét teheti kockára és ezért lesz már önmagában bűncselekmény.

A megtévesztő sebességre vonatkozó bírósági döntéseket taglalta dr. Fekete Magdolna, a Nyíregyházi Törvényszék bírája, címzetes táblabíró. A KRESZ szerint a gyorshajtót is megilleti az elsőbbség, de vizsgálni kell, hogy a sebessége nem volt-e megtévesztő, őt időben észlelhették-e.

Súlyosító, enyhítő

Dr. Fülöp Natasa, a PKKB bírája, az OBH-ba beosztott bíró a szakértő kirendelésének eseteire vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket mutatta be a gyakorlatban felmerült problémák tükrében, majd a közlekedési bűncselekményekért a felelősséget megalapozó egyes körülményekre tért ki előadásában.

Dr. Fázsi László a Nyíregyházi Törvényszék tanácselnöke, címzetes táblabíró a közlekedési bűncselekmények körében az ítéletkiszabás során értékelhető speciális súlyosító és enyhítő körülményekről beszélt, külön kiemelve a korlátozott látási viszonyok között bekövetkezett baleseteket – foglalta össze az elhangzottakat a törvényszék sajtóirodája.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában