Helyi közélet

2018.10.21. 09:12

Ismét vissza a természethez

Nyíregyháza - A megörökölt kultúra ápolása fontos érték, továbbadása pedig kötelességünk.

Nyíregyháza - A megörökölt kultúra ápolása fontos érték, továbbadása pedig kötelességünk.

– A Nyírség gazdáinak utat mutatni abban, hogy az itteni sovány homoktalajokon is lehet eredményesen gazdálkodni. Ez volt a Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara és Nyíregyháza Városa által 1927-ben létrehozott, és 1929-től Westsik Vilmos által három évtizeden át irányított egykori Homokkísérleti Gazdaság elsődleges feladata.

Az információ kincs

A homok nagy ismerőjének szellemét a fórumot szervező „Weisz János” Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete felkérésére az egykor vele szakmai kapcsolatban álló agrármérnök, Bíró Miklós idézte meg a szobornál: „Nyíregyházi munkássága során folytatott eredeti vetésforgó rendszerű kísérleteiből rájött, hogy az Alföld különleges éghajlati és talajviszonyai között módosításokra van szükség, hogy kifejleszthesse az itt egyedül eredményes homoki gazdálkodást.”

Eztán az intézmény falai között a házigazdák részéről a szakmai örökséget gondozó Hadházi Ágnes és „Vilmos bácsi” hajdani tanár kollégája, Sallai József méltatták az agrikultúránkat hatalmas értékkel gazdagító, a nyírségi gazdák generációit szelíden pallérozó tanítómestert.

Az információ a legnagyobb kincs, amelynek átadása ma még fontosabb, mint bármikor. Korunkban a legfőbb tovább adandó információ pedig nem más, mint a „Vissza a természethez” vezérelv. Többek között ezeket a gondolatokat osztotta meg a termet megtöltő hallgatósággal a Fórumot megnyitó, özv. Weisz Jánosné.

- GB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában