Helyi közélet

2018.10.17. 13:16

Körtemplomok gyógyító terei

Nyíregyháza - Állnak még a középkor körtemplomai, ahol ma is jótékony erők működnek.

Nyíregyháza - Állnak még a középkor körtemplomai, ahol ma is jótékony erők működnek.

„Az Árpád-kori templomaink kivétel nélkül gyógyító helyek voltak.” Erre a nem mindennapi kijelentésre kaphatták fel a közelmúltban a fejüket azok a hallgatók, akik ellátogattak a TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Közhasznú Alapítvány legutóbbi előadására a megyei könyvtárba. A fenti megállapítást ráadásul egy természettudós tette, nevezetesen dr. Németh Zsolt fizikus-kutató, aki – mint az MTA Izotópkutató Intézetének munkatársa – 1994-ig több mint 40 angol nyelvű referált folyóiratban, illetve konferenciai kiadványban jelentetett meg publikációkat. Ezt követően fordult a magyar művelődéstörténet felé, s amikor közelebbről vizsgálni kezdte a Kárpát-medence rotundás (kupolás) körtemplomait – amiből ma mintegy százhetvenet ismerünk – arra az érdekes megállapításra jutott, hogy ezeket nem misékre, vagyis római és bizánci típusú egyházi rítusokra tervezték, mint a hosszházas társaikat, és nem véletlenül kerültek oda, ahol ma is állnak.

Belenyomva az anyagba

– A régebbi korok embere a maiakkal ellentétben pontosan tudta, hová lehet szakrális építményt emelni. Már René Guénon tradicionalista valláskutató leírta 1945-ben, hogy a kor embere pszichofiziológiai változásokon megy keresztül, elveszti ép világlátását és érzékelő képességét, amely túlmutat az öt érzékszerv valóságán, s a gondolkodásmódja egyre materialistább lesz. Vagyis nyomnak bele az anyagba, s megpróbálnak elvágni a szakralitástól, nehogy kapcsolódni tudjunk a fizikai valón túlihoz, ami a régebbi korok embere számára teljesen természetes volt. Ami pedig a körtemplomok terét illeti, arra már Olof Brandt művészettörténész felhívta a figyelmet, hogy a templomterek funkciójáról szóló vita középpontjában nem a falak az érdekesek, hanem a bennük mozgó emberi testek és cselekedetek – hozott példákat a kutatási előzményekre.

A szakember elmondta: a régi korok emberének nagyjából ezer évvel ezelőtt a gyógyításról is másféle fogalma volt: a gyógyulás nem azonos a tünetek elnyomásával, hanem a köztünk és a világ között bekövetkező feszültség, meghasonlás oldásával jöhet csak létre. Ilyenkor azt kell megakadályozni, hogy az említett bajok a tudati és a lelki szintről lejussanak a testi szintre, ahogy azt a védikus és a kínai gyógyászat is gondolja.

Lomtárrá silányítva

– Mindezekre a fennmaradt épületeink adják a legjobb, manipulálhatatlan bizonyítékot. Másunk nem is maradt, mert erről a korról vagy az ellenségeinktől tudunk, vagy később a gyakran interpolált, vagyis megmásított okiratokból – figyelmeztetett dr. Németh Zsolt, és már sorolta is, mi jellemező ezekre a körtemplomokra. Gyakran új falakkal bővítették ki, ledegradálva, lomtárrá silányítva, az eredeti funkciójától elszakítva őket. Ilyen volt például a Szent Márton földe nevű, megsemmisült falu temploma a Somlyó hegy mellett, ami azért is különleges, mert a legkisebb, belső átmérője mindössze 260 centiméter. Egyet Környe határában csaknem felszámolt a homokbányászat, ahogy az itteni bronzkori urnasírokkal tette, de szerencsére feltárták. Ami nem jelenti, hogy a középen elhelyezett 170 centiméter élhosszúságú, combközépig érő, fekvő ember gyógyítására szolgáló oltárját ne nevezték volna kupolát tartó oszlopalapnak. Pedig kevés olyan építész akad, aki szerint egy kupolát oszloppal kellene aládúcolni. Ilyen templom egyébként a Kárpát medencében sincs még egy a maga 11 szögletű külső befogadójával, és ilyen erőközponttal.

A fizikus-kutató mesélt még Góborfalvi templom fényjárást kezelő ablakrendszeréről, a 7 ülőfülkés kallósdi vagy a 12-es bényi rotundáról. Ma már hangmérnökök bevonásával azt kutatja, hogy bizonyos hangokat rezonáltatva mennyire más-más felharmonikus hatást keltenek a fülkék, a saját rezonátor terükben. Azt pedig már mondani se kellene: a kör alak az isteni tökéletesség jelölője, a tér, amelyben mindenki egyenrangú. A hetes és a tizenkettes pedig a beavatás és a valódi gyógyulás száma. Az asztrológia – amit a modern tudomány kiutált – sokat átmentett ebből a tudásból, de ez már egy másik történet.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában