Helyi közélet

2018.10.05. 08:14

Kukában landoló orvosi vények

Nyíregyháza - A betegek egy része nem váltja ki a felírt gyógyszereket, mert tart a mellékhatásoktól.

Nyíregyháza - A betegek egy része nem váltja ki a felírt gyógyszereket, mert tart a mellékhatásoktól.

Az orvosok által kiadott vények harmada a szemétben végzi. Vajon mi az oka, hogy a betegek nem váltják ki gyógyszereiket? – fogalmazódik meg a kérdés, s az orvosok továbbiakat is hozzáfűznek: miért megy el valaki a rendelőbe, ha aztán esze ágában sincs együttműködni és megfogadni az orvos javaslatát? Hasonlóan az egészségügy megannyi komplikált kérdéséhez, itt is meglehetősen összetett a kép.

A mellékhatásoktól félve, vagy anyagi okok miatt nem váltják ki a betegek a vényt." Nagy Zsombor

Az egyik nyíregyházi patikában egy idős asszony elővette a TB-kártyáját, a gyógyszerész felvitte az adatait a gépre, s máris láthatóvá vált, milyen vérnyomáscsökkentőt szed Marika néni. A készítményt jól ismeri, semmilyen mellékhatást nem észlelt, és az árát is elfogadhatónak tartja. – Soha egyetlen pirulát nem hagyok ki, az én koromban muszáj szedni, különben felszökik a vérnyomásom – mondta, s hozzátette: nem panaszkodik, mert 72 éves kora ellenére mindössze egyfajta gyógyszert szed.

Tartanak a mellékhatásoktól

– Valóban szerencsések azok, a többnyire idős korú betegek, akiknek naponta 3-4 -féle tablettától nincs többre szükségük. Nem ritka az sem, hogy egyszerre 11 készítményt látunk az E-recepten – ilyenkor a betegek a mellékhatásoktól tartva, elég gyakran pedig anyagi okok miatt szelektálnak, és nem váltják ki az összes vényt, csak azt, amit a legfontosabbnak tartanak – mondta el Nagy Zsombor gyógyszerész. Hozzáfűzte, sajnos a betegek nem kérik ki a patikus véleményét a helyettesítő gyógyszerekről, ami lehet, hogy olcsóbb, garantáltan korszerű és hatásos.

– A kiadott vények jelentős része a háziorvosi rendszerből kerül ki, ugyanis mi végezzük a krónikus betegek gondozását – mondta el dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos. A legtöbb gyógyszert a magas vérnyomásra, cukorbetegségre és a magas vérzsírszint kezelésére szedik, pontosabban kellene szedniük a pácienseinknek, ha hűségesek maradnának a közösen kialakított, és elfogadott terápiához.

A kontroll-vizsgálatokon derül ki, hogy a beteg nem váltotta ki gyógyszereit és állapota rosszabbodott." Dr. Soós Zoltán

Nem követik az utasításokat

Sajnos a tapasztalat ezzel ellentétes, hiszen ezek a betegségek nem okoznak fájdalmat, egy darabig tüneteteket sem, ezért sem jellemző a gyógyszerszedési fegyelem. Általában a kontroll-vizsgálatokon derül ki, hogy a beteg nem követte az orvosi utasításokat, s állapotának rosszabbodásával szembesül. Ilyenkor kié a felelősség? – hagyta nyitva a kérdést dr. Soós Zoltán. A háziorvos elmondta azt is: időnkénti fenn­akadásokkal, de működik az elektronikus recept rendszer. A felhő alapú elektronikus adatbázist könnyű kezelni, gyors, a háziorvosokat viszont segítené egy olyan szűrőszoftver, amellyel a kimaradt dózisokat, valamint a feleslegesen felírt mennyiségeket is nyomon lehetne követni.

A másik véglet

Másfelől nézve a statisztikákat a magyarok túl sok gyógyszert szednek: fájdalomcsillapítókból, táplálékkiegészítőkből, vitaminokból rekordmennyiség fogy, főként az őszi-téli időszakban.

– A vény nélküli készítményeknél azonos hatóanyagot különböző néven forgalmaznak, emiatt felmerülhet a hatóanyag túladagolás veszélye – mondta el Nagy Zsombor, gyógyszerész.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában